Mirena ius vs paraguard koppar spiral

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-05-21
Spiral är en annan preventivmetod alternativ för kvinnor som inte vill bli gravid . Även om de inte skyddar mot könssjukdomar , spiral är 99 procent effektivare och är ett rimligt alternativ till kvinnor som inte vill använda andra födelse-kontrollmetoder . Det finns två olika typer av spiral . hormonet-baserade Mirena hormonspiral och koppar ParaGard spiralen

Du behöver : .
Receptbelagda
Passport.
Gäller I.
D.
.
Pengar .

Fakta

En spiral ( spiral ) , en mjuk , flexibel plastram som sätts in i en kvinnas livmoder för att förhindra graviditet har en livslängd på allt från 1 till 10 år beroende på typ av spiral . Som en födelse-anordning , är en spiral någonstans från 99,2 procent till 99,9 procent effektiv . Detta liknar effekten av att ha en äggledaroperation , men i fallet med en spiral , ingen operation krävs

Mirena intrauterint system är en spiral som släpper en liten mängd hormon i . livmodern direkt . Detta system är utformat för att hålla i upp till fem år , även om det kan tas bort när som helst .

ParaGard Koppar spiral är en spiral som har en liten naturlig koppartråd omger plast . Denna spiral är 100 procent utan hormoner och kan finnas kvar i livmodern i upp till 10 år och liksom Mirena , kan den tas bort varje gång användaren vill

. OBS: ParaGard Koppar spiral är känd under namnet T Copper 380A Intra-UIterine Preventivmedel i andra länder än USA .

Funktion

spiral ska införas under ett besök i din sjukvårdspersonal nära början av din menscykel när livmoderhalsen är på glänt för enkel placering .

Innan schemaläggning en insättning , kan din läkare utföra ett bäckenben tentamen med ett cellprov och ett bröst och se till att du inte är gravid med ett graviditetstest. Isättning kan vara obekväma , och en del kvinnor kan uppleva smärta , blödningar och yrsel under och efter placeringen . Dessa symtom bör vara kortlivad och hela processen tar 5 till 20 minuter .

Det finns ingen förklaring till varför spiral är effektiva preventivmedel . Både Mirena och ParaGard spiral kan hämma spermier från befrukta ett ägg och förhindra ägget från implantering i livmoderväggen . Eftersom Mirena inte leverera en liten mängd hormon , kan det tjockna livmoderhalsens slem , vilket hindrar spermier från att komma in i livmodern . Det också kan göra slemhinnan i livmodern så tunn att det inte finns någon plats för ett befruktat ägg att implantera sig själv.

Medan ParaGard spiralen inte kommer att sluta ägglossning , är det möjligt att Mirena hormonspiral kan , men det är osannolikt .

Funktioner

vid isättning kan orsaka spiral tyngre och längre perioder och möjligen spotting mellan perioder .

Medan ParaGard koppar spiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte din tid , släpper Mirena hormonspiral en liten mängd av ett syntetiskt progesteron hormon som kallas levonorgestrel direkt till livmodern själv . Detta hormon liknar hormoner som i vissa p-piller , bara i en mycket lägre dos . Efter ett års användning , mer än 20 procent av kvinnorna som använder Mirena hormonspiral sluta ha sina perioder när enheten är i.
/> koppar i ParaGard spiralen inte höja den totala nivån av koppar i din kropp . Koppar är ett spårämne som finns naturligt i kroppen och kan hittas i olika livsmedel . I själva verket är det koppar som frigörs genom ParaGard spiralen mindre än det belopp som finns i den genomsnittliga dagliga kosten .

Överväganden

Varje kvinna är unik , och spiraler rekommenderas inte för vissa kvinnor . Om du har något av följande villkor bör du inte använda en spiral : har, eller löper risk för bäcken-inflammatorisk sjukdom, vilket kan orsakas av sex med flera partners eller sex med en partner som har sex med flera partners , nuvarande graviditet , ett onormalt formade livmodern , infektion eller inflammation i livmoderhalsen , vissa typer av cancer , oförklarliga blödningar , hiv /aids, en allergi mot något i spiralen material , en historia av utomkvedshavandeskap , eller en historia av toxic- shock syndrome .

En kvinna med Wilsons sjukdom , en störning i hur kroppen hanterar koppar , bör inte använda ett ParaGard spiral .

Mirena hormonspiral lägger några villkor för sina restriktiva listan eftersom av hormonet användning . Du bör inte använda en Mirena hormonspiral om du har leversjukdom eller levertumör eller är allergisk mot levonorgestrel .

varningar

I sällsynta fall kan en spiral fästa sig till (eller ens gå igenom ) väggen i livmodern . Det finns en möjlighet till utvisning . En kvinna bör kontrollera om de kan känna strängar som hänger ner ett par inches under livmoderhalsen inuti slidan . Om strängarna inte kan kännas , bör bäraren kallar sin läkare eftersom det är möjligt att spiralen har blivit missriktad . Om någon annan del av spiralen kan kännas , är att spiralen inte på rätt ställe och en annan typ av preventivmedel bör användas tills läkaren kan fixa det .

Båda spiral har en högre än normalt Risk för utomkvedshavandeskap inträffar . Utomkvedshavandeskap är när ett befruktat ägg implantat sig in i kvinnans äggledare snarare än livmoderväggen . Detta är vanligtvis en nödsituation och kan orsaka inre blödningar , infertilitet eller död . Symtom kan vara ovanlig blödning eller buksmärtor .

Eftersom ingen preventivmedel är 100 % perfekt utom en hysterektomi , det är möjligt, men högst osannolikt , för en kvinna att bli gravid under en spiral är i hennes livmoder . Fortsätta en graviditet med spiralen intakt kan orsaka förlust av graviditet , förlust av fertilitet eller ens missfall . Den vårdgivare kan ta bort spiralen eftersom fortsatt graviditet med spiralen intakt kan orsaka förlust eller fertilitet samt missfall .

Med ParaGard spiralen , om en kvinna missar sin tid , skulle hon ringa läkare omedelbart eftersom hon är gravid .

biverkningar

inflammatoriska sjukdomar ( PID ) är en möjlig bieffekt som mest sannolikt kommer att inträffa inom de första 20 dagarna efter placering av något spiral .

Det är möjligt för avlägsnandet vara svårt . Vid sällsynta tillfällen kommer spiralen bädda sig i livmoderväggen . Om detta händer, att spiralen kommer sannolikt att behöva avlägsnas kirurgiskt.

Som nämnts ovan kan spiralen perforera livmodern . Om detta händer , bör den tas bort omedelbart eftersom det kan orsaka infektioner , ärrbildning eller skada på andra organ .

Med Mirena hormonspiral kan vissa kvinnor utvecklar cystor på äggstockarna. Generellt dessa cystor är ofarliga och försvinner på egen hand i ett par månader . De kan orsaka smärta och i vissa fall kan de kräva operation .

En sällsynt livshotande infektion liknande sepsis kan förekomma inom de första dagarna efter Mirena sätts . Enligt den officiella hemsidan Mirena var 9 sepsis av uppskattningsvis 9. 900 tusen Mirena användare rapporterats. ( Se referens 2) Symtom på detta kan vara svår smärta eller oförklarlig feber under första veckan efter att du fått Mirena .

Andra biverkningar av Mirena hormonspiral återspegla det faktum att Mirena hormonspiral innehåller hormoner som liknar att av p-piller bara i lägre doser . Återigen , enligt den officiella Mirena hemsida , kan dessa biverkningar är kramper eller bäckensmärta , flytningar , illamående , huvudvärk , nervositet , ryggvärk , viktökning , ömhet i brösten eller smärta , akne , minskad sexuell lust, nedstämdhet , imflammation av livmoderhals , vulva eller vagina , bäckensmärta under din tid , och högt blodtryck .

Mer sällsynt biverkning kan vara : migrän , kräkningar , anemi , smärta vid samlag , ovanlig hårväxt eller förlust , hudirritation ( såsom nässelfeber , utslag , eksem eller klåda ) , svullna händer och fötter , uppkördhet och humörsvängningar . Om någon av dessa biverkningar är inloggad , kontakta din läkare omedelbart

biverkningar med ParaGard spiralen inkluderar men är inte begränsade till : . anemi , ryggvärk , smärta vid sex , menstruation kramper , allergiska reaktioner , vaginal infektion , flytningar , matthet eller smärta .

Previous:nothing Next:risker för vasektomi

Relaterade artiklar


 • hur man ska behandla foten smärta hos barn
 • hur man gör färska barnmat i sommar
 • risker för vasektomi
 • hur man ska behandla ett barn som inte kan behålla maten
 • hur att mata ditt barn tillräckligt med protein
 • hur du kontrollerar att ett barn är ordentligt vaccinerade i högstadiet
 • hur du kontrollerar att ett barn är ordentligt vaccinerade för förskolan
 • hur att mata ditt barn tillräckligt med vitamin B
 • övningar och gratis tips för att öka din penis storlek
 • hur man ska behandla ett barns diarré
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com