dagen- efter-piller faror

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-07-17
Dagen- efter-piller är akuta preventivmedel som ger den enskilde ett alternativ för att förhindra graviditet efter oskyddat samlag , inte preventivmedel eller räknat fel ägglossning . Även om det är vanligtvis kallas dagen- efter-piller , kan akut preventivmetod som används vara upp till fem dygn efter oskyddat samlag , enligt Planned Parenthood . Dagen- efter-piller kan erbjuda sinnesro som en form av skydd efter kön , men det finns några faktorer att tänka på innan det används

identifikation

dagen- efter-piller ger hormoner som liknar dem i p-piller , enligt Planned Parenthood . De hormoner arbeta för att förhindra en kvinnas kropp från ägglossning , vilket är när en kvinna kan bli gravid . Under ägglossningen släpper kvinnans äggstock ett ägg . Om det ägg befruktas av spermier sker graviditet . Således fungerar på morgonen efter-piller för att hindra kroppen från att släppa ett ägg på så sätt förhindra graviditet uppstår . Dagen- efter-piller orsakar också en kvinnas livmoderhalssekretet att tjockna vilket gör det svårt för spermier att överleva inuti kvinnan

Det finns två typer av morgonen efter-piller tillgängliga i USA . progesteron -only och en kombinerade hormon form . Det progestin-enda form , som marknadsförs under namnet Plan B , är den vanligaste , eftersom det ger färre biverkningar och är effektivare . Den kombinerade-hormon metod använder både syntetiskt östrogen och gestagen och ges i form av flera piller .

Illamående

gestagen-bara dagen-efter- piller , ger Plan B , färre biverkningar än den kombinerade metoden , enligt Bixby Centrum för reproduktiv hälsa vid University of California, San Fransisco . Den vanligaste biverkningen för båda formerna är illamående . Enligt en studie från Världshälsoorganisationen, upplevde 50,5 procent av studiedeltagarna illamående som en bieffekt med den kombinerade metoden , medan 23,1 procent rapporterade illamående hjälp av gestagen-enda metod .

Andra biverkningar

biverkningar allmänhet senast en till två dagar efter att ha tagit dagen- efter-piller , enligt Bixby Center . En annan bieffekt av dagen- efter-piller är kräkningar , med 5,8 procent rapporterade detta från och gestagen-enda metoden och 18,8 procent rapportering kräkningar från den kombinerade metoden .

Trötthet är en annan bieffekt av dagen- efter-piller , med 16,9 procent rapportering trötthet med gestagen-enda metoden och 28,5 procent med den kombinerade hormon -metoden .

Andra vanliga biverkningar är yrsel, huvudvärk , buksmärtor och ömma bröst .

utomkvedshavandeskap

Trots påståenden om att användningen av dagen- efter-piller kan orsaka utomkvedshavandeskap eller en graviditet inträffar utanför livmodern och i allmänhet i äggledaren , finns det inga bevis till stöd för sådana påståenden , enligt Världshälsoorganisationen . Enligt Bixby Center , 2 procent av alla graviditeter i USA är ektopisk . efter användning av akut preventivmedel , 1 procent av graviditeter ektopisk

Beslutad Graviditet eller underlåtenhet att samarbeta

Många kvinnor oroar sig för att om morgonen efter-piller tas för sent eller om den inte fungerar , kommer användningen av det akuta preventivmedel skada fostret . Enligt Bixby Center , finns det ingen risk för skada eller missbildningar till en etablerad graviditet . Enligt forskning , av de studerade 6. 000 kvinnor , har inga fosterskador hänföras till akuta preventivmedel.

Övrig information

Enligt Bixby Center , finns det ingen fara eller risk för akuta preventivmedel negativt påverkar framtida fertilitet . Det är också säkert att användas av kvinnor som ammar .

Previous:nothing Next:preventivmedel förmåner

Relaterade artiklar


 • tonårsgraviditeter förebyggande program
 • hur man förbereder hälsosamma mellanmål varje dag för dina barn
 • hur man hittar stöd för ett autistiskt barn
 • hur man ska behandla ett barn som inte kan behålla maten
 • naturligt sätt att förbättra kvinnans fertilitet
 • naturliga sätt att öka libido
 • om symtomen på trichomoniasis hos kvinnor
 • biverkningar av ovcon
 • alternativa preventivmedel
 • hur du ökar testosteron och hårväxt i ansiktet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com