typer av p-piller och biverkningar

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-07-17
De första p-piller debuterade 1960 . Idag är det fortfarande den främsta formen av preventivmedel för kvinnor . Mer än 12 miljoner kvinnor i USA och mer än 400 miljoner över hela världen använder p-piller . Det finns två typer av p-piller . En är den kombination p-piller, som är en kombination av östrogen och gestagen . Progestin är den konstgjorda formen av progesteron . Den andra är känd som " minipiller , " som bara innehåller progesteron . När man använder preventivmedel kan ha sina fördelar , det finns också några biverkningar och risker som kvinnor måste vara medvetna om .

kombinerade p-piller

Kombinationen piller fungerar genom att justera hormonnivåerna att förhindra ägglossningen . De har också tjockare livmoderhalsens sekret så att spermierna inte kan nå ägget . Kombinationen piller finns i 21-eller 28-dagars förpackningar . Alla piller i 21- dagars pack är aktiva . För de sista sju dagarna av cykeln , tar kvinnan inte några piller . Med 28- dagars paket , kommer kvinnan att ta 21 aktiva tabletter och kommer sedan att ta sju placebo piller, som är inaktiva .

tre typer av kombinerade p-piller är bifasisk , monofasiska och trifasisk . Med monofasiska piller , kommer alla de 21 aktiva tabletter har samma nivå av hormoner . Några av de mest populära märkena för denna typ är Alesse , Levlen , Ortho-CEPT och Yaz . De bifasisk piller är 21 aktiva tabletter som har två olika nivåer av progesteron och östrogen . Vissa av dessa piller är Mircette , Necon 10/11 , Ortho-Novum 10/11 och Jenest -28 . De 21 aktiva trefasiskt piller har tre olika mängder hormoner . Var sjunde dag , kommer dosen förändras . Några av dessa typer av piller är Tri-Levlen , Triphasil och Ortho tri-Cyclen .

biverkningar av kombinerade p-piller

Det finns några biverkningar som kan inträffa med att ta kombinerade p-piller . De inkluderar huvudvärk , ömhet i brösten , yrsel , illamående , kräkningar och låg libido ( sexlust ) . Inom de första två månaderna för att använda kombinerade p-piller , kan kvinnan uppleva oregelbundna blödningar . Dessa piller kan också öka risken för stroke , högt blodtryck , blodpropp eller hjärtinfarkt. Kombinationen piller kanske inte passar för kvinnor som har haft en historia av högt blodtryck , blodpropp , leversjukdom eller hjärtsjukdom .

minipiller

minipiller innehåller inte östrogen alls . För ammande kvinnor , kan det leda till mjölkproduktionen måste minskas . Den är gjord för kvinnor som inte kan ta östrogen på grund av vissa sjukdomstillstånd , till exempel en historia av blodproppar . De minipills har samma funktion som kombinerade p-piller . Den enda skillnaden är att dessa piller endast kommer i 28- dagars paket och alla piller är aktiva . Några av minipiller varumärken är Nor- QD , Overette och Micronor .

biverkningar av Minipills

minipiller har några av de liknande biverkningar som kombinerade p-piller har . Detta inkluderar huvudvärk , ömhet i brösten , yrsel , låg libido och illamående . Kvinnor som tar minipiller kan också ha svårt att sova , magkramper , värmevallningar och trötthet . Den minipills kan orsaka en kvinna att ha missat perioder och oregelbundna blödningar . De kommer inte att reglera menstruationscykeln gillar kombinationen piller gör . Med minipills bör kvinnor se till att de tar dem varje dag och i tid eftersom det kan avklinga lätt .

Risker

Det finns vissa risker med att ta p-piller , särskilt för kvinnor som är över 35 och /eller som kan röken . Förutom hjärtinfarkt , kan en kvinna också riskerar att få en stroke . Östrogen och gestagen i p-piller kan göra diabetes värre för kvinnor . Antingen östrogen kan öka blodsockernivåerna eller progestin kan orsaka insulin för att överproducera . P-piller skyddar inte mot smittas av sexuellt överförbara sjukdomar . Kondomer bör också användas som skydd .

Previous:nothing Next:Fakta om p-piller

Relaterade artiklar


 • Vilka mediciner orsaka erektil disfunction ?
 • alternativ växtbaserade läkemedel för erektil dysfunktion
 • hur att mata ditt barn tillräckligt med vitamin C
 • manliga reproduktiva systemet problem
 • om symtomen på trichomoniasis hos kvinnor
 • hur du kontrollerar att ett barn är ordentligt vaccinerade i högstadiet
 • hur du kontrollerar att ett barn är ordentligt vaccinerade för förskolan
 • Hur vet man att ringa läkaren om ditt barn eller barn är sjukt
 • Fakta om p-piller
 • ägglossning & symtom
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com