HPV -virus infektioner

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-08-28
Genital humant papillomvirus (HPV ) är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar ( STD ) . Viruset infekterar hud och slemhinnor . Det finns mer än 40 HPV- typer som kan infektera könsorganen av män och kvinnor , inklusive huden på penis, vulva ( området utanför slidan ) , anus , och foder i slidan, livmoderhalsen och ändtarmen . HPV kan inte ses . De flesta som smittas med HPV inte ens vet att de har det

Transmission

HPV smittar från person till person genom genital kontakt , vanligen under anal eller vaginal sex . En person kan ha STD även om det har gått år sedan de hade sex . De flesta människor som är smittade inser inte de är och kan omedvetet passera viruset till andra sexpartners . Det är möjligt för gravida kvinnor med genital HPV att passera STD till sina barn om de levererar vaginalt . Som ett resultat , kan barnet utveckla vårtor i hennes röst box eller svalg , ett tillstånd som kallas återkommande respiratoriska papillomatosis ( RRP ) .

Symtom

De flesta människor med HPV inte drabbas av hälsoproblem eller symtom . Dock kan vissa stammar av HPV orsakar genitala vårtor och andra typer kan leda till livmoderhalscancer och andra cancerformer , exempelvis cancer i penis , vagina , vulva och anus . Det finns oftast två klassificeringar av HPV-låg risk och hög risk. Låg risk HPV orsakar vårtor och högrisk- HPV orsakar cancer . Enligt Centers for Disease Control and Prevention , 90 procent av tiden , kan immunsystemet kunna rensa infektion inom ett par år . Om personen utvecklar genitala vårtor , kan de vara platta eller upphöjda, enstaka eller i en gruppering . Om de inte behandlas , vårtor kan försvinna , oförändrad eller föröka , men de kommer inte utvecklas till cancer . Livmoderhalscancer visar inte symptom förrän det är avancerat .

Betydelse

CDC rapporterar att 20 miljoner människor i USA är smittade med HPV , med 6,2 miljoner nya fall årligen . Minst hälften av de personer som är sexuellt aktiva förvärva HPV under sin livstid . Kondylom påverkar cirka 1 procent av vuxna som är sexuellt aktiva . Mer än 11. 000 kvinnor diagnosen livmoderhalscancer varje år . Färre kvinnor får diagnosen vulva , vagina och andra kvinnliga genitala cancerformer. Ca 5000 män och kvinnor får diagnosen anal cancer årligen .

Test

Det enda HPV-test tillgängligt kommer som en del av en screening för livmoderhalscancer . Det finns inte ett test som enbart söker HPV -status. Människor bör dock få kontrolleras för sjukdomar som HPV kan orsaka som exempelvis livmoderhalscancer. Rutin Livmoderhalsprover kommer att leta efter förändringar i livmoderhalsen celler. Din läkare kan kontrollera visuellt för genitala vårtor .

Behandling

Det finns ingen behandling mot HPV , men det finns behandlingar för sjukdomar som kan orsaka . Mediciner kan användas för att avlägsna synliga genitala vårtor . Dessutom kan livmoderhalscancer behandlas om det är upptäcks tidigt nog . Kirurgi, kemoterapi och strålbehandling är alla val, beroende på omfattningen av cancer . Kvinnor som har Pap tester görs rutinmässigt kan identifiera problem innan de utvecklas till cancer .

Förebyggande

Vaccinet Gardasil finns för att förhindra HPV och kan ges till kvinnor i åldrarna 9 och 26 . Men det rekommenderas normalt för flickor som är 11 och 12 år gamla , samt de mellan 13 och 26 som inte har tidigare vaccinerats . Gardasil ges som tre skott under en sexmånadersperiod . Helst är målet att vaccinera kvinnor innan de blir sexuellt aktiva , men kvinnor som haft sexuellt umgänge kan fortfarande ta emot det . Kvinnor behöver inte få ett Pap-test eller HPV-test innan vaccinationen eftersom varken test kan berätta vilken typ av HPV hon redan kan ha utsatts för. Enligt CDC kommer Gardasil skyddar mot de typer av HPV som oftast orsakar livmoderhalscancer och kondylom . Det är inte känt ännu om kvinnor behöver en booster skott över tiden för att hålla vaccinet aktiva .

Previous:nothing Next:Yasmine preventivmedel information

Relaterade artiklar


 • olika typer av STD vårtor
 • egenskaper den första dagen i en menstruationscykel
 • Definitionen av impotenta
 • Effekterna av att byta från 28 till 21 dagars preventivmedel
 • effekter av erektil dysfunktion på fysisk hälsa
 • herpes komplikationer
 • är HPV-vaccination dåligt ?
 • tonåriga bröst tillväxt
 • biverkningar av paragard
 • tester för impotens
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com