den effectivess av dagen efter -piller

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-08-16
Dagen efter-piller , eller " dagen-efter- piller ", kan användas för att skydda mot graviditet i händelse av att ordinarie preventivmedel har misslyckats . Detta kan innebära att kondom split , var en p-piller glöms bort eller att en kvinna var tvungen att ha oskyddat sex , för exempel .

Dagen efter -piller är en metod för akuta preventivmedel och dess effektivitet främst . beror på den tidpunkt då den tas

Funktion

Enligt Sandhya Prathi , M. D. på mayoclinic. com inträffar befruktning sällan direkt efter samlag . För ett par dagar efter samlaget mannens spermier resa genom äggledarna , och ett ägg har att inställa sig vid befruktningen sker . Detta innebär att det finns en tid där graviditet kan förhindras . Prathi anges att dagen efter-piller bör tas inom 72 timmar ( tre dagar ) av samlag , och en andra dos tas 12 timmar senare. Prathi påpekar att " Plan B One- Step "märket fungerar med bara en dos .

Funktioner

Dagen efter -piller är tillverkad av samma hormoner som finns i p-piller , men i en högre dos. Dessa hormoner arbete genom att hindra den kvinnliga äggstockarna från att släppa ägg . Befruktningen kan bara uppstå om sperma möter och befruktar ett ägg .

Tidsplan

Begreppen " dagen efter " och " dagen- efter " piller är vilseledande , eftersom p-piller är effektiva som helst upp till fem dagar efter samlag . Likaså finns det ingen anledning att vänta tills dagen efter för att ta det som det gäller omedelbart. Av denna anledning Planned Parenthood föredrar att kalla akuta preventivmedel pillret " .

effektivitet

Enligt Planned Parenthood , är dagen efter-piller mer effektiv ju tidigare det tas , och mest effektivt om de tas inom 72 timmar efter samlag . Planned Parenthood anger att p-piller minskar risken för graviditet med 89 procent när den används inom 72 timmar. Ju längre tid mellan att ha samlag och p-piller , desto mindre effektiv kommer det att bli .

Nackdelar

Dagen efter-piller inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Av denna anledning dagen efter piller endast bör användas i nödfall och inte som en vanlig form av preventivmedel .

Vissa biverkningar är förknippade med dagen efter -piller är illamående , kräkningar, magont och yrsel . Planned Parenthood rekommenderar även att frekvent användning av dagen efter -piller stör menstruationsmönster

Missuppfattningar

Ibland dagen efter-piller förväxlas med abortpillret ( mifepriston ) . Detta är en missuppfattning . De grundläggande funktionerna i de två piller är olika : Dagen efter -piller fungerar för att förhindra graviditet , medan abortpillret används för att avsluta graviditeten . Dessutom är Office of Population Research vid Princeton University anges att abortpillret innehåller ett helt annat läkemedel från de som finns i dagen efter piller .

Previous:nothing Next:hög risk humant papillomvirus infektion

Relaterade artiklar


 • hur många dagar har kvinnor ägglossning ?
 • herpes och infektioner i urinblåsan
 • statistik om preventivmedel effektivitet
 • fertilitet i klimakteriet
 • tidigt tillbakadragande som preventivmedel
 • morgonen efter-piller typer
 • olika preventivmedel för kvinnor
 • underlåtenhet andelen preventivmedel
 • spermiedödande medel fakta
 • hur man ska behandla ett barn som inte kan behålla maten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com