biverkningar av iucd

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-09-29
Den Intrauterint ( IUCD ) är en av många preventivmetoder tillgänglig för kvinnor . Även om det är en vanlig form av preventivmedel i hela världen , att Dr Frederick R. Jelovsek stater utan används bara med 1 procent av amerikanska kvinnor . Teorier om det sätt på vilket det fungerar och potentiella biverkningar kan bidra till att förklara varför det inte används mer allmänt

Vad är en IUCD ?

En IUCD är ett preventivmedel enhet som placeras i livmodern av läkare. Även om de kan komma i olika former och storlekar , IUCDs blir ca 1 1 /2 inches lång , i form av ett T , och har en koppar beläggning . IUCDs har strängar som sträcker sig från enheten i livmodern , genom livmoderhalsen och in i slidan. De kan kännas att se till att IUCD är fortfarande på plats, men de kan inte ses utanför kroppen

Hur fungerar det

Det finns två typer av IUCDs . ? de som släpper ut progesteron och de som gör det inte. IUCDs som frigör progesteron är effektiva av flera skäl . De dödar antingen eller skada sperman så att den inte kan befrukta ett ägg . De hjälper också kroppen bildar tjocka livmoderhalsen , vilket gör det svårt för alla spermier att ta sig till livmodern . Slutligen håller de livmoderslemhinnan tunn , vilket gör det nästan omöjligt för ett befruktat ägg att fästa . IUCDs att inte släppa progestin innehåller koppar , som är giftigt för spermier . Det hjälper kroppen att bilda vätskor som dödar spermierna .

Fördelar

En av de största fördelarna med att använda en IUCD är att den kan användas i upp till fem år. Det är upp till 99 procent effektivt för att förebygga graviditeter . Kostnaden är låg jämfört med att köpa p-piller på månadsbasis eller köper kondomer som behövs . IUCDs kan användas av kvinnor med riskfaktorer ( rökning , äldre än 35 , leversjukdom , diabetes och amning , till exempel ) som inte skulle kunna använda några av de andra tillgängliga preventivmetoder .

Oro

Eftersom IUCDs skapa en miljö där ett befruktat ägg inte skulle överleva , det har funnits farhågor att de arbetar genom att orsaka en tidig abort . Dr Jelovsek anger att detta är inte aktuellt eftersom alla spermier som inte dödas har sannolikt lidit alltför stor skada att framgångsrikt befrukta ett ägg . Det bör noteras att en IUCD bör tas bort om kvinnan blir gravid , eftersom det kan orsaka missfall eller en tidig leverans . Även bort IUCD kan leda till missfall , de flesta läkare är överens om att det är riskablare att lämna IUCD på plats .

biverkningar

IUCDs inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar ( STD ) . Kvinnor som får en STD medan du använder en IUCD är också mer benägna att utveckla inflammatoriska sjukdomar ( PID) . I 2 procent till 10 procent av fallen kommer livmodern trycker på IUCD ut ur kroppen . Feber och frossa är andra biverkningar . IUCDs orsaka kramper och ryggsmärtor hos vissa kvinnor . Kraftigare blödningar än normalt och spotting är också vanliga biverkningar , även om detta normalt endast varar de första månaderna . Det finns en större risk att få utomkvedshavandeskap med en IUCD än utan.

Överväganden

Det är viktigt att diskutera preventivmetoder med en läkare . En gynekolog kan hjälpa till att avgöra huruvida ett IUCD är den bästa metoden för en specifik individ.

Previous:nothing Next:behandling för klamydia skick

Relaterade artiklar


 • teen boy puberteten information
 • Ta bort en spiral
 • är HPV-vaccination dåligt ?
 • överdosering effekter av ett p-piller
 • biverkningar av ovcon
 • humant papillomvirus diagnos
 • hur man kan övervinna erektil dysfunktion
 • IUD komplikationer
 • livslängd av spermier
 • Reproduktionsorgan information
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com