Hur lång tid tar det att gå igenom puberteten ?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-10-25
För nästan alla , går igenom puberteten nästan som en form av tortyr . För flickor finner du plötsligt hår i alla nya platser , du får finnar och utveckla bröst och kanske du har även fått din första perioden . För killar är din röst spricker , utvecklar ni ansiktshår och du verkar bli erektioner vid extremt pinsamt gånger . Båda könen behandla akne , rasande hormoner och en nyfunnen nyfikenhet om kön och sexuell identitet

Girls

Flickor börjar vanligtvis puberteten , eller de anatomiska tillväxt och fysiologiska förändringar kroppen genomgår när hypofysen release tillväxthormoner , ett par år innan pojkar . Tidsperioden för pubertet i en flicka kan börja så tidigt som runt 9 år gamla eller så sent som 15 år gammal . Den allmänna puberteten tidslinjen för flickor börjar med bröst och könshår tillväxt , vit eller klar flytningar som du kommer att märka i dina trosor och sedan börjar din menscykel eller " period ", som kan vara från fyra till sju dagar .

Boys

Pojkar erfarenhet puberteten i åldrarna 10 och 18 . Det är därför i högstadiet kanske du märker att tjejerna är längre att killarna . Det beror på att pojkar har ännu inte inletts puberteten . Eftersom pojkar tenderar att gå igenom puberteten i snabb , till synes över en natt tillväxt sprutar , många har problem med samordning . Pojkar kommer att uppleva genital tillväxt och utveckling , utveckling av könshår , våta drömmar ( utlösning i sömnen ) , sång förändringar som rösten spricker och utveckling av ansikts- och kroppsbehåring .

Båda könen

Både pojkar och flickor kommer att uppleva hormonella förändringar som gör dem känna sig obekväm och självmedveten . Det är vid den här tiden att båda könen hitta de behöver för att börja använda deodorant , och många väljer att börja raka sina ben eller ansikten eller underarmar . En plötslig medvetenhet om din sexualitet kan vara det mest chockerande delen av puberteten . Även om du tidigare trott medlemmar av det motsatta könet var " fruktansvärt " du nu själv förälskad i din labb partner eller få alla tunghäfta runt att vissa någon . Kanske du även ifrågasätter dina sexuella preferenser .

Överväganden

Mer än något annat är det viktigt att komma ihåg att även detta skall passera . Varje ny fas i puberteten , eller ny upptäckt av förändringar i kroppen , innebär att du är ett steg närmare att få ett slut denna till synes eländig tid i ditt liv . Vet också att det inte finns någon standard tidslinje för att gå igenom puberteten . Du kanske upplever förändringar långt innan eller efter dina vänner och klasskamrater. Vissa människor kanske inte starta puberteten förrän tonåren eller 20-talet . Vet bara att puberteten är något som vi alla upplever och som alla har fått gå igenom det någon gång .

varningar

Om du har frågor om vad du går igenom , är det alltid bäst att prata med en medicinsk professionella eller rådgöra med en bok i ämnet . Du kan också försöka prata med din hälsa lärare . Du kan vara mer bekväm med att prata med dina vänner, men vänner har ofta felaktig information som bara kommer att förvirra dig ytterligare . Du kanske också vill ta det på dig att få utbildning om kön och sexuell aktivitet , liksom konsekvenserna av kön och sexuell aktivitet , som sexuella begär utvecklas under puberteten .

Previous:nothing Next:kan jag bli gravid 2 dagar före min tid kommer ?

Relaterade artiklar


 • bästa kosttillskott för erektil dysfunktion
 • kan du vara gravid men ändå få mens?
 • nordette preventivmedel biverkningar
 • inte herpes ut rakhyvelsutslag ?
 • beskrivning av dyspareuni
 • Hur orto tri - cyclen arbete ?
 • Mirena ius vs paraguard koppar spiral
 • naturliga sätt att öka fertiliteten
 • information om p-piller Alesse
 • spermiedödande medel allergiska symtom
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com