fem stadier av pubertet

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-11-14

puberteten hos pojkar och flickor

Puberteten beskriver övergången av en pojke eller flicka till en man eller kvinna . Som barn blir vuxna , genomgår en hel del (fysiska ) förändringar. För många är detta inte en lätt tid . Puberteten hos pojkar och flickor kan delas in i fem etapper enligt US Department of Health Human Services .

Etapp ett

Pojkar börjar puberteten mellan åldrarna 9 och 14 . På denna punkt finns det inga yttre tecken på det . Det är dock testosteronproduktionen början .

Hos flickor börjar hormonproduktion så väl och äggstockarna börjar att förstora . För flickor kan detta första skede i puberteten börjar så tidigt som 8 år . Ibland är en tillväxtspurt ett yttre märkbar tecken på början puberteten .

etapp två

När som helst i åldrarna 11 till 13 , den första synliga förändringar hos pojkar . Mest påtagliga är en snabb skjuts i längd och vikt och nya lager av muskler . Även pojkarnas könsorgan utvecklas som deras testiklar och pungen blir större och fint hår börjar växa vid basen av penis samt på benen och armhålorna .

som pojkar , även flickor upp i vikt och öka sin höjd som ljust hår börjar växa i blygdområdet och under armarna . Vanligtvis sker detta i åldrarna 8 och 14 . Bröst knoppar visar , som ofta är ganska anbud . Det är inte ovanligt att brösten att växa ojämnt .

etapp tre

testiklar och pungen fortsätta att växa i pojkar . Det är normalt att en testikel växer snabbare än den andra. Dessutom kommer penis att bli längre när pojkarna är 12 och 14 år gamla . Deras muskler blir större och axlar bredare . Nya könshår kommer i mörkare , tjockare och lockigare . Spermieproduktion kan börja , vilket ofta resulterar i våta drömmar . Dessutom kan erektioner ske spontant och ofta .

Bröst fortsätta att växa i flickor i åldern 9 till 15. En flicka vagina släpper en klar till vitaktig ansvarsfrihet . Deras könshår blir också mörkare , tjockare och lockigare . Ägglossningen och menstruationen börjar.

Stage Four

I åldern 13 och 16 , en pojke larynx ( struphuvudet ) växer sig större och hans stämband blir längre och tjockare . En förändring i pojkarnas röster blir märkbar . Sin penis breddar medan pungen och testiklarna fortfarande växer .

Girls ' könshår samt hår under armarna fortsätter att växa i åldrarna 10 och 16. De flesta tjejer kommer att få sina perioder , som fortfarande är oregelbundna . Könshår växer till en distinkt triangulär form .

Stage Fem

I den sista fasen i puberteten , pojkar når sin fulla storlek i åldrarna 14 och 18 . Deras könsorgan har också nått sin fulla storlek med denna punkt . Ytterligare tecken på manlighet är bröstet och ansiktshår . Totalt sett pojkar bli utseendet på vuxna män .

som pojkar , unga kvinnor når sin vuxna höjd mellan åldrarna 12 och 19. Deras bröst har också helt utvecklat och deras perioder förekommer regelbundet .

Previous:nothing Next:preventivmedel fakta

Relaterade artiklar


 • var man får tag fertilitet piller ?
 • erektil dysfunktion på grund av diabetes
 • fördelar och nackdelar med spiral
 • tri - sprintec p-piller biverkningar
 • hur du skyddar ditt barns hud i utomhussporter
 • symtom av HSV 2
 • den effectivess av dagen efter -piller
 • effekten av antibiotika på p-piller
 • växtbaserade behandling för erektil dysfunktion
 • vad är syftet med en klitoris ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com