blöder normalt efter att på morgonen efter-piller ?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-02-05
Det kan vara tryggt att veta att efter oskyddat samlag eller misslyckande av en regelbunden form av preventivmedel , dagen- efter-piller fortfarande är ett alternativ . Men är biverkningar såsom blödningar normalt? . Läs mer om dagen- efter-piller och potentiella biverkningar

Bakgrund

dagen- efter-piller är i grunden en mycket hög dos av p-piller som är effektiva för att förhindra graviditet upp till 72 timmar efter samlag . Den är tillgänglig antingen genom recept för flickor 16 år och yngre, och bakom disken på apotek för kvinnor 17 och äldre . I USA är det känt av märket Plan B.

Funktion

dagen- efter-piller är inte en abort piller . Det förhindrar graviditet genom att förhindra spermierna från gödande ägget , genom att förhindra implantation av ett befruktat ägg på livmoderväggen och genom att förhindra ägglossning . Om de tas inom 72 timmar , dagen- efter-piller är 80 procent effektivt för att förebygga graviditet , enligt tillverkaren .

vanliga biverkningar

Normal biverkningar kan vara illamående , kräkningar, buksmärta , trötthet , yrsel , huvudvärk och menstruella förändringar ( inklusive blödning ) . Eftersom dagen- efter-piller innebär en hög dos av hormoner , märkbara förändringar i menstruationscykeln är sannolika. De är inte ett tecken på att du var gravid , eller med ett missfall .

När ska träffa en läkare

Vissa biverkningar är tecken på att det är ett allvarligt problem . Om du upplever plötslig svår huvudvärk , bröstsmärta eller buksmärtor , omedelbart gå till akuten .

Varning

dagen- efter-piller är ett bra alternativ om du har oavsiktligt haft oskyddat sex , eller om en normala preventivmedel har misslyckats . Men som namnet antyder , dagen- efter-piller bör vara en Plan B. Sannolikheten för oönskad graviditet och biverkningar är högre med dagen- efter-piller än med andra former av preventivmedel .

Kom ihåg att inga preventivmedel är 100-procentig effektivitet . Det är viktigt att planera i förväg för att förhindra graviditet .

Previous:nothing Next:hur till grad ett onormalt cellprov

Relaterade artiklar


 • vad som påverkar hårdheten på erektion ?
 • symptom på hypogonadism
 • infertilitetsbehandling droger
 • Definitionen av det reproduktiva systemet
 • IUD smärta
 • män & familjeplanering
 • Kan man bli gravid om din mödomshinna inte har brutit ?
 • Vilka är målorgan för testosteron ?
 • Vilka biverkningar har spermiedödande har på kvinnor ?
 • Vad händer om min spiral är på sin plats ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com