hur ofta bör du få en cellprov efter 50 års ålder ?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-03-05
Pap smear påvisar förekomst av humant papillomvirus (HPV ) och andra avvikelser cell som orsakar livmoderhalscancer. Om det upptäcks på ett tidigt stadium , har livmoderhalscancer en hög bota . Årliga cellprov är viktiga under din barnafödande ålder eller om du är sexuellt aktiv och inte på lång sikt monogam relation. Som ni ålder och ange klimakteriet , kan din läkare besluta att årliga prov inte längre är nödvändiga , baserat på din sjukdomshistoria

Du behöver : .
Receptbelagda oralt antiviralt läkemedel .
Kondomer.

Fastställande Frekvens

Efter 40 års ålder , enligt Mayo Clinic , kan du minska frekvensen av cellprov att vartannat eller vart tredje år under vissa förutsättningar , men du fortfarande behöver en mammografi och att se din gynekolog för bröst och bäcken tentor årligen .

Om du är hiv-positiva , utföra HPV eller har haft många sexuella relationer , du ska fortsätta att få en årlig cellprov .

Om du har varit i ett monogamt förhållande i minst tre år och tre årliga cellprov har varit normal , det är osannolikt att din partner bär HPV , och du kan gå två till tre år mellan cellprov .

När du fyller 65 år eller 70 , om du har haft tre normala cellprov under de senaste 10 åren och du är antingen i ett monogamt förhållande eller inte längre är sexuellt aktiva , kan du sluta cellprov helt . Men om du börjar en ny relation , måste du återuppta årliga cellprov eftersom en ny partner kan utsätta dig för risk att smittas av HPV tills tre på varandra följande normala cellprov bevisa annat .

Om du har hade en hysterektomi , och det gjordes av andra skäl än livmoderhalscancer eller livmodercancer , kan du sluta få cellprov i alla åldrar .

Livmoderhalscancer

En Pap smear och bäcken tentamen är det sätt din läkare upptäcker livmoderhalscancer. Denna cancer normalt inte orsakar smärta , men du kan få onormala blödningar mellan menstruationerna , smärtsamma samlag , eller blöder efter samlag eller douching . Flytningar kan vara en annan indikation . Om du har några av dessa symtom och de stannar i flera veckor , kontakta din läkare. De får inte cancer , men ta reda säkert kan rädda ditt liv .

Det är en tre-shot vaccin mot HPV kallas Gardisil u00AE , men det är endast administreras till kvinnor i åldern 11 till 26 år som har inte redan utsatts för HPV . Det ger begränsad nytta för kvinnor som är sexuellt aktiva och har troligen varit utsatt , säger Centers for Disease Control (CDC ) endast ger skydd mot 70 procent av fallen med livmoderhalscancer kvinnor kontrakt . En Pap smear kan inte avgöra vilka stammar av HPV en kvinna kan ha utsatts för .

Previous:nothing Next:Skillnaden mellan HPV och veneriska vårtor

Relaterade artiklar


 • biverkningar av Mirena
 • hur man köper Orexis i Storbritannien
 • ägglossning som det påverkar familjeplanering
 • ayurvedisk medicin för att öka spermier
 • biverkningar av masturabtion
 • levlen ED biverkningar
 • andra etappen syfilis behandling
 • hur man kan kontrollera för spermiernas rörlighet
 • livsmedel för att förhindra impotens
 • bästa kosttillskott för erektil dysfunktion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com