beskrivning av spiralen för födelsekontroll

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-13
En spiral eller spiral , är en reversibel typ av preventivmedel . Enligt Världshälsoorganisationen , var det den mest populära formen av reversibel preventivmedel i världen under 2006 , med 45 procent av kinesiska kvinnor som använder metoden . Det finns två former : koppar , nonhormonal anordningar , samt anordningar som avger en låg dos av progesteron hormon . De kan sättas i och kvar i livmodern för ett till fem år , men vissa har varit effektiva upp till 12 år

Så fungerar det

En spiral sätts av sjukvårdspersonal i en kvinnas livmoder genom livmoderhalsen . Den T- formade enheten passar formen på livmodern . Det fungerar på flera olika sätt . Det första införandet av en främmande kropp i livmodern orsakerna immunceller att släppas , vilket skapar en fientlig miljö för spermier och ägg . För det andra orsakar enheterna cervixmucosan att ändra , vilket gör det svårare för spermierna att passera . Tredje , kan enheten ändra endometrium , eller livmoderslemhinnan , vilket gör det svårt för ett befruktat embryo till implantatet själv . Några som tror livet börjar vid befruktningen säga att denna tredje mekanism motsvarar en spiral med abort .

koppar spiral

koppar ( icke-hormonella ) iud tillgänglig i USA marknadsförs under namnet Paragard . Det är insvept i koppartråd eftersom koppar ökar immunförsvaret , och därmed effektiviteten i enheten . Den koppar iud normalt orsakar ökat, tyngre och ibland mer smärtsamma menstruationer . Med den ökade blödning kommer också en större risk för anemi .

Hormonella IUD

Den hormonella iud marknadsförs i USA som Mirena innehåller ett gulkroppshormon hormon som kallas levonorgestrel , som också är den aktiva hormonet i preventivmedel implantatet Norplant . Tillägget av gestagen till IUD minskar tyngre menstruation som normalt följer med spiral användning , och en del kvinnor sluta med menstruationen helt

Fördelar

Spiralen varar i flera år utan daglig piller eller andra bekymmer . kvinnan behöver bara kontrollera henne livmoderhalsen efter strängen som hänger ner , för att kontrollera att enheten inte utvisas under menstruationen. Detta gör den till en idealisk form av preventivmedel i tredje världen , eftersom de enkelt föras av ett team av vårdpersonal som inte kommer att behöva återvända för ett par år .

biverkningar

Som tidigare nämnts, koppar spiral kan öka menstruation och orsaka anemi . Hormonet används i Mirena modellen kan orsaka en minskning av sexlusten , viktökning , akne , huvudvärk , förhöjt blodtryck eller cystor på äggstockarna. Enheten kan utvisas under menstruationen , och det kommer att behöva läggas in igen av läkare eller sjuksköterska . Det finns också en risk för att enheten perforera livmodern eller blir inbäddad i livmoderväggen. Det ökar också risken för ektopisk ( utanför livmodern) graviditet , ett potentiellt dödligt tillstånd .

Previous:nothing Next:faktorer som bidrar till tidig manlig impotens

Relaterade artiklar


 • Hur lång tid spermier i kroppen ?
 • vad är medroxiprogesteronacetat ?
 • långtidseffekter av abort piller
 • kan klamydia orsaka HPV ?
 • hur du visar spermier
 • surrogat förfaranden
 • vad som väntar på den första reproduktionsendokrinologi utnämning
 • Vad är funktionen av en enda spermie ?
 • Definitionen av det reproduktiva systemet
 • olika dagen-efter- piller
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com