Vilka är de behandlingar för aptitlöshet?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-04-21
Aptitlöshet kan hända vem som helst i alla åldrar, men det oftare drabbar äldre eller människor som är mycket sjuk. Dessutom kommer människor med ätstörningar som anorexi utvecklar också en minskad aptit. När en person inte har lust att äta, kan han bli undernärda och utveckla hälsoproblem. Viktminskning kan vara dramatiska i vissa fall orsakar person att bli för tunn och ohälsosam om villkoret är långvariga

Effects

En dålig aptit kan ha negativa effekter på en person. En person kan påverkas hemma, på jobbet eller skolan. Mat förser kroppen med näring som behövs för energi-och cell reparation. När en person inte underblåser kroppen regelbundet, kan hon bli trött, trög eller irriterad. Dessutom kan en minskad aptit kan också orsaka en person att sova oftare och bli improduktiva i sitt dagliga liv. Viktminskning är sannolikt att hända ganska snabbt också.

Orsaker

Många saker kan bidra till en minskad aptit. En av de vanligaste är en virus-eller bakterieinfektion. När en person är sjuk, kan han drabbas av illamående och inte vill äta. Barn vägrar ofta mat när kroppen kämpar en allvarlig infektion. Depression är en annan anledning till varför någon har en dålig aptit. När en person känner överväldigande ledsen, hon kan förlora intresset för mat helt och hållet. Övriga hygienkrav som cancer, systemisk lupus erthematosus eller reumatoid artrit kan också vara den skyldige.

Basalternativ behandling

Flera behandlingsalternativ är tillgängliga för personer med aptitlöshet. Din läkare kommer att behöva för att diagnostisera orsaken till dina symptom för att rekommendera rätt behandling. Människor med cancer är ofta upp på en näringsrik, kaloririka kost. De uppmuntras att äta oavsett om de är hungriga eller inte. Dessa dieter är grundad på protein som den viktigaste byggstenen eftersom protein hjälper till att förebygga muskelförtvining.

En dietist typiskt arbetar med patienter för att återfå sin aptit och uppmuntra dem att äta. I vissa fall är vitamintillskott behövs också. Patienterna uppmuntras att tugga sin mat och välja sina favoriträtter. Vissa dietister rekommenderar att du lägger mjölkpulver och mer fett till kosten för att förbättra den allmänna hälsan. Om illamående är den främsta orsaken, kan din läkare förskriva en anti-illamående medicin. Människor som lider med depression också kan behöva om medicinering eller få rådgivning för att återfå ett normalt liv.

Allvarlig behandlingsalternativ

Om en förlorad aptit är så allvarlig kan en persons liv vara i fara. I detta fall kan allvarligare behandlingsalternativ behövs. Om en person är så sjuk att han inte har förmågan att tugga mat eller svälja, kan inläggning på sjukhus behövas. Denna person kan även behöva få mat från en intravenös inmatningsrör. Mat såsom kolhydrater, proteiner vitaminer, mineraler är och fetter ges till den person via en venös infart. En annan metod är evig utfodring. Denna typ av utfodring innebär att injicera mat och vitaminer genom en slang placerad inuti näsan. Detta rör leder till magsäcken eller tunntarmen.

Varning

Om du har eller någon du känner har förlorat sin aptit för en stund kan detta vara ett tecken på att något mer allvarligt är på gång. Se en läkare omedelbart, särskilt om du har ytterligare symtom såsom blod i avföringen, svårt illamående eller smärta. Undvik att försöka behandla problemet på egen hand eftersom detta kan leda till mer problem. Detta är ännu allvarligare om ett barn är man inte äta. Barn behöver mat för att bygga friska hjärnor och växa. De kommer bort avfallet mycket snabbare från att inte äta jämfört med en vuxen.

Previous:nothing Next:hur man kan hjälpa en tonårig alkoholhaltiga

Relaterade artiklar


 • hur man kan hjälpa en tonårig alkoholhaltiga
 • urinblåsan som orsakas av menopaus
 • Vilka är de behandlingar för aptitlöshet?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com