Vad är PSA i blodet?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-05-29
PSA blodvärde test används för att hitta prostatacancer hos män innan symtomen uppträder, enligt Mayo Clinic. PSA står för prostataspecifikt antigen. American Cancer Society statistik för 2009 visar att 192. 280 nya fall diagnostiseras, och 27. 360 män dog av prostatacancer

Du behöver:. .
Destillation vätska
Tuggummi.
Muntlig avsvällande.

Definition

PSA är ett specifikt protein som produceras i prostatakörteln. Nivån på PSA mäts i blodet tas från prostatakörteln, och alla människor har en del av detta protein där. Resultaten av PSA-test redovisas som nanogram av PSA per 1 milliliter blod. Det normala beloppet avgörs av hälso-och sjukvårdspersonal, eftersom det kan finnas många variabler.

Rekommenderas PSA-test

Men ska börja med PSA blodprov vid 50 års ålder som rekommenderas av National Cancer Institute webbplats (cancer. gov). Män som har förhöjd cancerrisk bör börja få testas vid 40 års ålder. Det är viktigt att ha en komplett prostata tentamen tillsammans med PSA-test.

Syfte

Tidig upptäckt av prostatacancer kan vara till hjälp vid fastställande av behandling. PSA-testet är en av flera metoder för att diagnosticera prostatacancer och kommer också att hjälpa till att övervaka förändringar i redan befintliga tumörer, hjälper bedöma effekten av pågående behandling och kontrollera återkommande cancer.

Förebyggande

Det finns flera sätt du kan hjälpa till att förebygga prostatacancer, inklusive att äta förnuftigt att behålla en lämplig vikt. Ät massor av färska råvaror och hela korn och begränsa mättade fetter. Mayo Clinic rekommenderar också att äta mat rik på omega-3-fettsyror, få adekvat vitamin D och begränsa alkoholkonsumtionen.

Controversy

PSA-tester är inte utan kontrovers. Enligt National Cancer Institute, har PSA-test inte visat att rädda liv, och ibland upptäcka även mycket små tumörer som inte kan bli livshotande, men den efterföljande cancerbehandling kan vara. Dessutom kan ett PSA-test visar ibland hög nivå, men kan orsakas av ett annat tillstånd än prostatacancer.

Previous:nothing Next:Vilka är de funktioner vax?

Relaterade artiklar


 • hur man ska behandla friktion bränna
 • saker som ökar ett lipas räkna
 • Vilka är de funktioner vax?
 • Vad är PSA i blodet?
 • Hur får jag ringorm ur soffan?
 • hur man hittar H1N1 eller svininfluensavaccinet
 • håravfall från stress
 • bäcken stickningar och dra smärta
 • hjälp vid avbrytande preventivmedel
 • vad är orsakerna till blod slem i avföringen?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com