saker som ökar ett lipas räkna

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-05-11
Kroppen producerar enzymer som kan komma att avgöra sjukdomar i kroppen. Ett av dessa enzymer är lipas, som finns i bukspottkörteln. Den huvudsakliga funktionen för lipas är att påskynda den kemiska reaktionen i kroppen, till exempel att bryta ner maten vi äter. Den mest anmärkningsvärda funktionen av lipas är att mäta nivån i kroppen kan avgöra om en person har akut pankreatit

Pankreatit

Pankreatit är ett tillstånd vari en person har ett svällde och inflammerad bukspottkörtel. Med pankreatit, enzymerna i orgeln attacken och skada vävnader. Svår pankreatit kan orsaka blödningar, permanent vävnadsskada eller infektion. Indikationer på detta tillstånd omfattar svullen buk, kräkningar, feber och en onormalt snabb puls. När det finns onormala nivåer av serum lipas, är det troligt att pankreatit är närvarande.

Lipase Test

nivå av lipas avgör om en person har pankreatit. Blodet tas från en ven, oftast från baksidan av handen eller insidan av armbågen, och skickas till ett laboratorium som skall analyseras. Individer som genomgår detta test bör inte äta åtta timmar i förväg så att blodet är fritt från föroreningar. Individer som har pankreatit har lipas i blodet. Normala nivåer ge resultat från noll till 160 enheter per liter.

Alkoholhaltiga Pankreatit

Förhöjda nivåer av lipas i alkoholhaltiga patienter kan avgöra akut pankreatit också, men kan förväxlas som amylasnivåer kan onormalt hos alkoholister utan pankreatit tillstånd. Amylas är ett enzym som finns i bukspottkörteln magsafter och saliv av människor. Den bryter ner stärkelse till en olikartad socker som kan användas i kroppen. En studie rapporterade i Journal Watch allmänmedicin sade lipas mätning är bättre än amylas för att diagnostisera akut pankreatit.

West Nile-virus

En annan komplikation som kan vara förknippade med ökad lipas är West Nile virus, en Flavivirus som orsakar influensa symtom och kan leda till förlamning och slutligen döden. En studie som redovisas i New England Journal of Medicine visade att ökat lipas halter påvisades i de individer som drabbas av viruset. Det fastställdes att den ökning av lipasnivåerna av studien deltagarna inte var direkt kopplad till pankreatit.

Andra orsaker till en ökad Lipase greve

Förutom de ovannämnda orsakerna till en ökad lipas räkna, det finns flera andra faktorer. Inflammation på grund av en gallblåsa infektion, fetma, njursvikt och gallsten urinblåsa, bland andra kan alla bidra till förhöjda nivåer eller fall av lipas.

Previous:nothing Next:vad är pneumatiska otoskopi?

Relaterade artiklar


 • Vilka är de behandlingar för aptitlöshet?
 • febernedsättande tips för spädbarn
 • kroppsdelar av en kvinna
 • hur man kan hjälpa en tonårig alkoholhaltiga
 • läkemedel för behandling av högt kortisolnivåer
 • hur man kan bli av armarna lukt på ett naturligt sätt
 • hur man ska behandla friktion bränna
 • saker som ökar ett lipas räkna
 • bäcken stickningar och dra smärta
 • Singulair biverkningar hos småbarn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com