estropipate vs östrogen

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-06-02
Östrogen är ett kvinnligt könshormon, och estropipate är en bearbetad form av östrogen. Båda hormoner används för att behandla en rad olika reproduktiva-relaterade tillstånd hos kvinnor, och kan även användas i hormonersättningsbehandling samt behandling av vissa cancerformer

Östrogen

Östrogen är en naturligt förekommande grupp av hormoner hos kvinnor. Den spelar en viktig roll i den reproduktiva och sexuella utveckling. En kvinnas äggstockar producera majoriteten av östrogen hormoner, även om binjurarna är ansvariga för viss del av produktionen också.

Estropipate

Estropipate är en kristallin form av östrogen, och är producerad av renat kristallint östron som har lösliggörs som sulfat, och sedan stabiliserats med tillägg av piperazin. Estropipate tillverkas under varumärkena Ogen och Ortho-Est, och kan också kallas piperazin Östron Sulfate.

Användning

både östrogen och estropipate används för att behandla värmevallningar och vaginal torrhet, sveda och klåda kvinnor i klimakteriet. Båda typer av läkemedel kan också användas som en förebyggande åtgärd mot postmenopausal osteoporos. Det är dock rekommenderat att hormonbehandling endast användas i de kvinnor som har en betydande risk att utveckla osteoporos och inte kan ta vanliga icke-östrogen läkemedel.

Dessutom kan östrogen förskrivas för att behandla vissa typer av bröstcancer hos män och kvinnor, och prostatacancer hos män.

biverkningar

Eftersom estropipate kommer från östrogen, båda medicinerna ge liknande biverkningar. Vanliga biverkningar är svullna bröst, förändringar i menstruationscykeln, mitten av cykeln spotting, akne eller förändringar av hudfärgen, minskad libido, migrän, illamående, aptitlöshet och kräkningar och depression.

Försiktighetsåtgärder

Användningen av estropipate eller östrogen ökar en kvinnas risk för bröstcancer och endometriehyperplasi, ett tillstånd som kan leda till utveckling av livmodercancer. Dessutom kan långvarig användning av antingen medicinering sätta en kvinna på en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och bröstcancer. Framstegen bör övervakas av läkare var tredje till sex månader, och bröst prov bör utföras på månadsbasis.

Använd inte estropipate eller östrogen om du har en blödningssjukdom, onormal vaginal blödning, historia av cirkulationsrubbningar eller stroke eller någon typ av hormonberoende cancer.

Previous:nothing Next:vad man ska mata en barn med rotavirus

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av armarna lukt på ett naturligt sätt
 • akuta behandlingar för andfåddhet
 • håravfall från stress
 • Vilka är de funktioner vax?
 • läkemedel för behandling av högt kortisolnivåer
 • Vilka är orsakerna till för tidig födsel?
 • fertilitetsproblem efter vasektomi återföring
 • Finns det ett samband mellan klimakteriet & depression?
 • hur man ska behandla en svår förkylning eller influensa
 • psykologiska effekter av skolios
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com