halspulsådern vs halspulsåder

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-06-29
Halspulsådern och stora halsvenen är båda viktiga blodkärl i cirkulationssystemet. Även om de är allmänt förvirrad i den populära litteraturen och i media, de två har mycket olika platser och funktioner. På grund av sina olika funktioner, skiljer de sig också strukturellt, med var och en visas egenskaper som tyder på dess roll i cirkulationssystemet

Artärer

Artärer är blodomloppet blodkärlen som ansvarar för att nya syresatt blod från hjärtat i resten av kroppen. Detta är det blod som har återvänt till hjärtat ur kroppen, pumpas från hjärtat till lungorna och sedan tillbaka till hjärtat i beredningen ska pumpas till resten av kroppen. Eftersom trycket i blodet i artärerna är mycket högre än i venerna, artärerna har mer muskulös väggar än venerna.

Veins

Vener är blodomloppet blodkärl som returnerar blod från kroppen till hjärtat. Det är blod som har deoxygenated och kommer att pumpas genom hjärtat till lungorna. I lungorna, är det då syre och pumpas tillbaka i hela kroppen att fylla celler och vävnader med syre som krävs för metaboliska funktioner. En av de viktigaste skillnaderna mellan vener och artärer är att venerna har klaffar som håller blod som rör sig uppåt från nedre extremiteterna till hjärtat från att rinna bakåt. En annan skillnad mellan vener och artärer är mörkt blå utseende vener.

Halspulsådern

halspulsådern är den stora kroppspulsådern, som levererar nyligen syresatt blod från hjärtat till huvudet och nacken. Det finns faktiskt två grenarna av halspulsådern-en vänster och en höger halva, som båda gren direkt bort av aorta, artären som ger blod direkt ur hjärtat

halsvenen

jugular. ven kan delas in i två vener-den inre och yttre jugular ådror. Båda är ansvariga för att överföra deoxygenated blod från huvudet tillbaka mot hjärtat. Blodet från halsblodåder venerna rinna ner i överlägsen vena cava som transporterar alla deoxygenated blodet från den övre delen av kroppen till höger förmak i hjärtat. Därifrån kommer det att pumpas till lungorna och sedan tillbaka ut till kroppen.

Missuppfattningar

I ett antal filmer och TV, stora halsvenen är vad som tros vara bryts när någons hals skärs i ett mord eller scen av våld. Eftersom venen är faktiskt längre bak i halsen regionen än halspulsådern och stora halsvenen innehåller blod under mycket mindre press än halspulsådern, skulle det vara mer korrekt att säga halspulsådern var blodkärl skadats under dessa scener . Blodet skulle spruta ut av halspulsådern, men inte halspulsåder.

Previous:nothing Next:Varför får jag rysningar när jag inte är kallt?

Relaterade artiklar


 • hälsorisker av trä värme
 • säkraste sättet att höja kroppens ph
 • hur man förebygger kalk sjukdom
 • sätt att komma ihåg att dricka vatten
 • Hur man testar manlig fertilitet
 • hur man kan hjälpa en tonårig alkoholhaltiga
 • hälsosam kost för linda
 • bandmask hos barn
 • Hur man vet om ditt barn har halsfluss
 • hur ofta bör kvinnor se sina gynekologer?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com