stetoskop diagnos

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-06-30
Vårdpersonal bär ofta stetoskop när man ser patienter. Används för nästan 200 år som ett diagnostiskt verktyg är stetoskopet ofta är den enda medicinsk utrustning friska patienter kommer att se under en rutinundersökning

Typer

Stetoskop är oftast gjorda av gummi slang ansluta två öronsnäcka i ena änden till en tvåsidig avlyssningsapparat i andra änden. Denna enhet, bestående av en klocka och membran, kan vändas för att lyssna på antingen hög-eller lågfrekventa ljud. Den tryckkänsliga membran sänder lågfrekventa ljud och används för undersökning av buken och bröstet. Högfrekventa ljud, t. ex. ett barns hjärtljud, lättare hörs med stetoskopet klocka. Förutom de vanliga stetoskopet används av de flesta läkare, det finns differential stetoskop som tillåter läkare att höra två kroppsljud på en gång, enda stetoskop för att användas med ena örat, och elektroniska stetoskop som ökar ljudet av fostrets hjärtljud.

Funktion

Vårdpersonal använda stetoskop för att mäta en patients blodtryck. Placering stetoskopet över a. radialis i underarmen, en blodtrycksmanschett är uppblåst och sedan långsamt ut. Det första ljud hörs när trycket släpper är det systoliska blodtrycket. Det diastoliska trycket avläses när den sista arteriella ljud hörs.

Stetoskop användare måste lära sig skillnaderna i hjärtljud till ordentligt auscult (höra) i hjärtat. Den aorta och pulmonell ventiler kan höras öppning och stängning med jämna mellanrum i ett normalt hjärta, men kan höras som kortare klick eller snaps till patienter med hjärtsjukdom. Heart mummel varierar i tid och intensitet och är förknippade med ventil skador och brister. Vanligen starkare hjärta blåsljud innebär större hjärt-brist.

Normal lungor nuvarande prasslande andningsljud när hörde med stetoskop. En minskning av andningsljud kan tyda på lunginflammation, lungkollaps, härdning av lungvävnad eller en pneumothorax (fly av luft i brösthålan). Sprakande i lungorna är närvarande i patienter med kronisk bronkit och emfysem. Väsande andning är symptomatisk för astmapatienter.

Medical vårdgivare kommer att använda ett stetoskop för att lyssna på gastrointestinal ljud som orsakas av förflyttning av gas, avföring och mat. Dessa ljud, så kallade borborygmi, kommer att inkludera ljus, gurglande ljud från magen och tunntarmen och högt, mullrande ljud från tjocktarmen. Frånvarande tarmljud kan tyda på bristande peristaltiken (muskelsammandragning) i ileum och förekomsten av sjukdomen.

Fördelar

Att kunna upptäcka tidiga auditiva ljud av lung-eller hjärtsjukdom innan patienten uppvisar symtom är en av de stora fördelarna med auskultation med stetoskop. Läkare använder stetoskop som ett diagnostiskt verktyg utan att behöva opereras för att avgöra vad som är fel med sina patienter, och för många patienter, är stetoskopet den medicinska instrument som de känner igen och förstår

Historia

Rene. Laennec, en fransk läkare, uppfann stetoskopet 1816. Dittills hade läkarna lyssnat på hjärta och lungor ljud genom att sätta örat direkt på bröstet på patienten. Den ursprungliga stetoskop var en styv cylinder trä ansluten till en tratt som Laennec säljs för 13 franc, tillsammans med sin bok "De l 'Auskultation medla. "Boken beskrev sorter av normalt hjärta och lungljud och detaljerade hans kliniska fynd korrelerar onormala ljud med sjukdomen.

Potentiella

Många läkare och medicinsk utrustning nu använder elektroniska stetoskop som matas data direkt in i datasystem och göra en sjukdomsdiagnos utan mänsklig inblandning. Highland Innovation Centre Ltd, ett brittiskt företag, utvecklar för närvarande ett elektroniskt stetoskop med förbättrad hörsel komponenter som kan plocka upp hjärtljud i bullriga miljöer, och över lager av kläder eller bandage. Enligt företagets hemsida, Ultra Stetoskop "har använts av en medlem av British Antarctic Survey för att detektera och övervaka hjärtrytm sälar genom sina tjocka ljud förmildrande lager av fett. "

Previous:nothing Next:pristiq för klimakteriet

Relaterade artiklar


 • ascaris suum hos människa
 • rensar ut överbelastning i örat
 • hur man kan bli av hicka effektivt
 • när ska hormonersättning övervägas?
 • hur man kan hjälpa någon sluta röka
 • vad är så speciellt med Rh-negativ blod?
 • Yaz preventivmedel säkerhetsvarningar
 • Definitionen av laminin
 • Vilka är de funktioner vax?
 • homocystein metabolism
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com