effekter av ultraviolett strålning på människor

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-07-15
Farorna med ultraviolett (UV) strålning har varit kända en längre tid, men kan det finnas positiva effekter, beroende på hur stor exponering. Det är alltid bäst att skydda sig mot alltför mycket exponering

hälsosamma effekter av UV-strålning

Ofta förbisett är friska effekterna av UV-strålning. Ultravioletta strålar är nödvändiga för kroppen att göra och producera D-vitamin för att stärka skelettet. D-vitamin kan minska risken för inre cancerformer som tjocktarmscancer. Ultraviolett strålning också används som behandling mot psoriasis, den bromsar tillväxten av hudceller och lindrar lidande av symtom på villkoret: kliande fläckar på kroppen. En behandling för gulsot i en nyfödd är att sätta barnet på en säng som avger ultraviolett strålning att stimulera bilirubin i blodet.

Effekter på huden

Många hudförändringar orsakas av exponering för ultraviolett strålning, inklusive olika hudcancer såsom malignt melanom, en ökning av antalet mol på kroppen och UV skador på keratinocyter och blodkärl. Photoageing, som orsakas av UV-exponering och skador på fibrös vävnad, lossar huden så att den rynkor och bottnar, göra människor ser äldre ut.

Effekter på ögonen

Världshälsoorganisationen (WHO) anger att effekterna av överdriven UV-strålning för ögat omfatta photokeratitis och photoconjuctivitis (solbränna på hornhinnan och ögonlock, respektive), pterygium (en ogenomskinlig tillväxt fäst på hornhinnan), cancer i bindhinnan och grå starr. Direkt visning av solen och andra ljusa föremål också kan skada näthinnan.

Effekter på immunsystemet

Den mänskliga immunförsvaret också ändras av UV-strålning. Enligt WHO har studier visat att det är "rimligt att anta att UV-strålning kan öka risken för infektion och minska effekten av vaccin på människor. " Organisationen säger också att ytterligare forskning behövs för att styrka denna slutsats.

Sätt att skydda sig mot UV-strålning

Personligt skydd mot ultraviolett strålning omfattar kläder, hattar, solskyddsmedel och UV-blockerande solglasögon. Förändringar i beteendet såsom vistas i solen när UV-nivåerna är som högst också kommer att begränsa mängden av exponering för UV-strålar.

Previous:nothing Next:vad är svamp Candida?

Relaterade artiklar


 • Vad räknas som en feber hos spädbarn?
 • är ett PSA-test rekommenderas för äldre män?
 • säkraste sättet att höja kroppens ph
 • hur man ska gå om att förebygga felbehandling under din operation
 • säkerhet Premarin grädde
 • vad man ska leta efter när man köper hörselskydd
 • febernedsättande tips för spädbarn
 • Hur man använder en glukometer FreeStyle Lite
 • om tendinit hos barn
 • Hur får jag ringorm ur soffan?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com