leverproblem under graviditeten

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-07-02
Under graviditeten kan dramatiska förändringar i hormoner påverkar levern. Vissa leverproblem under graviditeten är ofarliga, men andra kan allvarligt skada modern och fostret om de inte behandlas snabbt och korrekt

Typer

Enligt March of Dimes, leverproblem som kan utvecklas under graviditeten är hepatit A, B eller C, hemolys, förhöjda leverenzymer och lågt trombocyter, eller HELLP syndrom, intrahepatisk kolestas av graviditeten, eller ICP, och akut fettlever av graviditeten.

Funktioner

Hepatit orsakas av inflammation i levern av ett virus. HELLP syndrom kännetecknas av en svår form av havandeskapsförgiftning, eller högt blodtryck, som härrör från ett problem i de celler som klär blodkärl i levern. ICP uppstår när hormonerna av graviditeten negativt påverkar gallblåsan funktion. Akut fettlever av graviditeten utvecklas när fett samlar i leverceller.

Effekter

Hepatit A inte utgör någon risk under graviditet, men hepatit B och C kan skickas till barnet under förlossningen, vilket kan leda till leversjukdom eller levercancer i vuxen ålder. Om det inte behandlas omedelbart, kan kvinnor med HELLP erfarenhet leverskada, stroke, njursvikt, blödningsproblem eller död. ICP ökar chanserna för tidig födsel och fosterdöd. Akut fettlever av graviditeten kan leda till koma, organsvikt eller död mor och barn.

Symtom

Även om vissa gravida kvinnor med hepatit är asymtomatiska, andra märker gulsot, feber, illamående och smärta i magen eller buken. Symtom på HELLP och akut fettlever av graviditeten spegel de av hepatit. Det vanligaste symtomet på ICP är kliande händer och fötter, men andra symtom kan vara ljus färgning av tarmrörelser, mörk urin och aptitlöshet.

Behandling

Det finns ingen behandling mot hepatit som nyligen har förvärvats (akut ). Det finns mediciner för kronisk B och C infektioner, men de rekommenderas inte under graviditet. Gravida kvinnor med HELLP syndrom kan förskrivas högt blodtryck och anti-beslag medicinering. ICP behandling kan inkludera topikal mot klåda läkemedel, plus medicinering för att minska koncentrationen av gallsyror. Akut fettlever av graviditeten måste behandlas omedelbart och kan kräva blodtransfusion.

Previous:nothing Next:varför kvinnor har sin tid under graviditeten

Relaterade artiklar


 • Finns det ett samband mellan klimakteriet & depression?
 • hur att hålla sig frisk under graviditeten
 • febernedsättande tips för spädbarn
 • saker som ökar ett lipas räkna
 • Effekten av brunnsvatten på tänderna
 • är mjukt vatten dåligt för dig?
 • vad är orsakerna till blod slem i avföringen?
 • hur man kan stoppa svininfluensan (H1N1) under vaccinet dröjsmål
 • hur man kan uttrycka bröstmjölk utan en bröstpump
 • Varför använder folk droger och alkohol?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com