puls och pulsoximetri information

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-07-13
En puls är ofta som en puls och mäts genom hur många gånger ditt hjärta slår i en minut. Detta antal kommer vanligen ökar vid ansträngning och minskar vid vila. Pulsoximetri är helt enkelt ett mått på mängden syre i blodet vid en viss tidpunkt

Du behöver:.
Vårdgivare
. IV.
blodet.

puls Nivåer

The Cleveland Clinic förklarar förändringen i puls när du blir mer aktiv som behovet av mer syrerikt blod genom hela kroppen som du tränar. Hjärta varierar från person till person, men det finns allmänna riktlinjer som en typisk puls bör passa in på. Friska pulsen hos barn yngre än 1 ni till -10 bör ha en vilopuls på 100 till 120 BPM. Den vilopuls för barn i åldern 11 till 15 bör förbli mellan 70 och 100 BPM, och puls för vuxna 18 år och äldre bör vara någonstans mellan 60 till 100 slag i vila.

T få en korrekt mätning av din högsta normala puls under fysisk aktivitet, säger American Heart Association att subtrahera din ålder från 220. Till exempel om din nuvarande ålder är 45 år, skulle din maxpuls vara 175 bpm.

Pulspunkter

Det finns sex platser på kroppen där en artär ligger nära huden, så att du kan känna din puls. Detta är din nacke, tempel, handled, ljumske, insidan och överst på fötterna, eller på baksidan av knäna. Mätning av puls vid handleden och halsen är de två vanligaste platserna att leta efter en puls.

Hur Mät pulsen

För att mäta din puls på handleden, lägg mitten och fingrar index på undersidan de motstående handleden längs tummen sidan. Tryck fingrar ner platt och fast tills du känner att slå under fingertopparna. För att mäta pulsen i halsen, placera ditt mellannamn och fingrar index på ena sidan av halsen i det mjuka, ihåliga området nedanför och mellan hakan och baksidan av käkbenet. Tryck på tills du kan känna pulsen på fingertopparna.

När pulsen har lokaliserats, håll och räkna beats i 30 sekunder, sedan multiplicera den siffran med 2. Detta nummer är din puls mätt i slag per minut.

Oximetry

oximetry avser den andel av syre som transporteras genom dina artärer i blodet. Detta kallas också syremättnad och skrivs ofta som SpO2. Varje hemoglobin molekyl kan bära upp till fyra syremolekyler på en gång. Om 100 av dina hemoglobinmolekyler hade de fyra syremolekyler varje, skulle din syremättnad vara på 100 procent. Om de var inte transporterar endast 375 totalt, då din syremättnad skulle vara 93 procent. I matematiska termer, skulle den brytas ned som 375/400=0,9375 x 100=93%.

Mätning av blod syrehalter

En enhet kallas en pulsoximeter, mer allmänt känd som en puls oxe, används för att mäta detta belopp genom användning av en icke-invasiv sond som lyser infraröd belysning genom ett finger, tå eller örsnibben. Den mängd syre i blodet kommer att påverka blodets färg, så den infraröda rätt gör en läsning baseras på färg på blodet i artärerna. Det finns ingen exakt mål procentsats, säger PulseOx. info att en frisk ung vuxen bör räkna med att ha en läsning pulsoximeter med 95 procent till 99 procent

Previous:nothing Next:vad gör recept nummer innebär i glasögon?

Relaterade artiklar


 • vad gör gynekologer & förlossningsläkare göra?
 • negativa effekterna av vattensängar
 • homocystein metabolism
 • Varför använder folk droger och alkohol?
 • vad är det säkraste tiden för att inte bli gravid?
 • hur man ska behandla en svår förkylning eller influensa
 • hur du skyddar din familj med hjälp av naturliga behandlingar av H1N1-viruset
 • estropipate vs östrogen
 • Risk för graviditet under klimakteriet
 • läkemedel för behandling av högt kortisolnivåer
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com