hjälp för dregling & stamning barn

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-09-01
Dregling är vanligt bland små barn som ännu inte lärt sig att helt svälja ett överskott av saliv eller vätska. Småbarn kan också dregla som sin kindtänderna just har börjat komma in (se referenser 2 och 3). Stamning kan uppstå hos små barn som bara lär sig att tala i meningar eller som inte har utvecklat arbetet med att bromsa deras ord och tala fritt (se referens 1). Tålamod, positiv förstärkning, prata och lyssna är viktiga aspekter för att hjälpa ett barn som dreglar eller stamning (se referenser 1, 2 och 3).

Dregling

Positiv förstärkning är nyckeln till ett barn att övervinna överdriven dregling. Påpeka att barnets haka är våt, genom att säga saker som: "Titta, hakan är våt, bör vi torka den torr" och sedan torka den torr, utlöser en mental påminnelse som gör barnet medveten om när han är våt till skillnad från när han är torr. Låt barnet att torka hakan själv, och inkluderar positiv förstärkning genom att säga: "Du gjorde ett bra jobb, inte att må bättre?" (Se referens 3).

Många gånger överskott av saliv flyr ett barns mun eftersom han ännu inte har lärt sig att svälja helt. Att hjälpa barnet lära sig, börja med att ta en liten klunk vatten och placera barnets fingrar på den som dricker strupe. Sakta svälja vätskan så att barnet kan känna att reflex. Därefter rollerna blir ombytta och ha barnet smutta lite vatten och föräldern bör då placera sina händer för att kontrollera barnets svälja reflex. Parenting. com rekommenderar att ge ett barn flera klunkar vatten under dagen för att utveckla sin svälja (se referenser 2 och 3).

muskeltonus övningar är nyckeln till förbättring. Blåser bubblor, som innehar en Popsicle pinne mellan tänderna, visslande, blåste papperslappar över bordet och blåser på ett horn är alla övningar som stärker musklerna runt käken, hakan och munnen. Denna process kan ta tid, t. ex. upp till en månad för att verkligen se förbättring, och eventuellt längre (se referens 3).

Stamning

Att ge ett barn tillräcklig uppmärksamhet och kvalitet tid under dagen är ett viktigt sätt att hjälpa den som stammar. Stutteringhelp. org rekommenderar talar i en långsam och lugn röst när du använder ofta pauser. Genom att pausa efter och före sett kommer barnet lära sig att kontrollera hur snabbt orden kommer ur hans mun, och avkopplande när man talar kommer att sparka i. Det är viktigt för familjemedlemmar att turas lyssna och prata med varandra. När det finns färre avbrott, kommer ett barn få mer självförtroende och kommer att ha en lättare tid med sin prata, snarare än att tala snabbt att få ett ord i. Låt barnet veta att han hörs. Snarare än att ställa en massa frågor, kommentera om de typer av saker som barnet är delar, kommer han att bli avslappnad och förälder eller vuxen kommer att märka att barnet talar mer fritt.

Positiv förstärkning är oerhört viktigt när det gäller stamning. Kritik, retas, skrattar åt eller att sätta ett barn ner på grund av stamning kan vara mycket traumatiskt och kan hindra honom från att ens tala av rädsla för vad som kommer ur hans mun. Talking, lyssna och acceptans är avgörande för förbättringar (se referens 1).

Previous:nothing Next:trötthet och viktminskning

Relaterade artiklar


 • febernedsättande tips för spädbarn
 • skälen till frekvent urinering när jag försöker bli gravid
 • Vad är PSA i blodet?
 • äggdonation risker
 • lågt antal blodplättar och Downs syndrom
 • hur man sparar pengar på kontaktlinser
 • interstitiell cystit hos barn
 • hur man kan minska feminina lukt
 • vad läkemedel används för blåskontroll?
 • vad man ska leta efter när man köper hörselskydd
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com