splenektomi biverkningar

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-09-08
Den mänskliga mjälte är ungefär lika stor som en knytnäve och är bosatt i den övre vänstra kvadranten av buken. Forskare har upptäckt att det huvudsakliga syftet med mjälten är att ta bort bakterier och sliten blodkroppar från det lymfatiska systemet, samt lagra friska blodkroppar för senare användning. Om mjälten blir sjuka eller spricker vid en skada, kan en splenektomi behöver utföras

Vad är en splenektomi?

En splenektomi är helt eller delvis kirurgiskt avlägsnande av sjuka mjälte. Enligt Drugs. com, är en splenektomi utförs under narkos som ett öppet eller laparoskopisk förfarande som är mindre invasiv och innebär en liten kamera.

Lever

Hepatit Central förklarar att efter en splenektomi, andra medlemmar av lymfsystemet ta över ansvaret för de saknade mjälte. Vanligtvis gör levern mesta av jobbet men kan potentiellt misslyckas när det gäller att filtrera bakterier.

Bakterieinfektion

Efter splenektomi finns det en ökad möjlighet att skaffa sig en allvarlig bakteriell infektion som kallas blodförgiftning. Detta gäller särskilt när det gäller små barn och äldre. Surgery. com rapporterar att kroppen är inte helt klart bakterie som finns i blodet utan hjälp av mjälte. Denna verklighet gör det nödvändigt att behandla vissa individer med en tvåårig kurs av antibiotika.

Pankreatit

I boken "Essentials of General Surgery", författare Peter F. Lawrence, Richard M. Bell, Merril T. Dayton visar att cirka 1 procent till 3 procent av patienterna som genomgår en splenektomi sluta med någon form av skada på bukspottkörteln. Den skadade vävnaden kan leda till svullnad och ett tillstånd som kallas pankreatit. Pankreatit orsakar oftast illamående, kräkningar, buksmärtor och pulmonell problem. Pankreatit ofta presenterar sig inom fyra till fem dagar efter en splenektomi och måste behandlas omedelbart av läkare.

Lungkollaps

Enligt Free Dictionary av Farlex, lungkollaps är en bieffekt av en splenektomi. Faktum är att om lungan blir spruckit under operationen, kan luft läcka, vilket resulterar i ett tillstånd som kallas pneumothorax. När detta händer väggen i lungan är oftast repareras, lungorna igen uppblåsta med en tub-liknande enhet och andningen återupptas.

Blödning

Möjligheten av mjälte antingen blödningen före eller efter en splenektomi är en fråga av stor oro. Ibland kan en brusten mjälte är orsaken till blödningen, andra gånger kan det hända under det kirurgiska ingreppet --- med mycket allvarliga biverkningar. För att förhindra att detta händer, förklarar Spleen Kirurgi Info att kirurgen antingen klipp eller utföra en kauterisation till artärerna och blodkärl som sträcker sig till och från mjälten.

Previous:nothing Next:hår hjälp & klimakteriet

Relaterade artiklar


 • hur man hittar en leverantör sjuksköterska utövare
 • Bactroban kräm använder
 • vad man ska mata en barn med rotavirus
 • vad som orsakar gallblåsan att få infektioner?
 • barn med Crohns sjukdom kost
 • tekniker för att förbättra sinne makt
 • vad är den stora kroppspulsådern i bäckenet?
 • Hur får man en större ****
 • ascaris suum hos människa
 • bröst & ömma bröstvårtor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com