effekter av testosteron substitutionsterapi på testiklarna

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-10-25
Det manliga könshormonet testosteron, har huvudansvaret för att orsaka den normala utvecklingen av manligt kön egenskaper och libido. När otillräckliga nivåer av testosteron produceras i testiklarna, är resultatet ett tillstånd som kallas hypogonadism. Den vanligaste behandlingen för hypogonadism orsakas av testissvikt är substitutionsbehandling med testosteron (TRT). TRT är normalt tänkt att vara säkra och effektiva för att behandla testosteronbrist, men det kan ha negativa effekter på testiklarna hos män med normala testosteronnivåer.

Diagnos

För att göra en korrekt diagnos av hypogonadism, kommer en läkare att kräva en fullständig medicinsk historia. Läkaren kommer också att göra en grundlig läkarundersökning och specifika laborationer. Om patienten ännu inte har kommit in i puberteten, kan detta villkor framstå som infantil könsorgan och outvecklade testiklar. Om patienten utvecklat hypogonadism efter början av puberteten, kan symptomen inkludera erektil dysfunktion, infertilitet, minskad sexuell lust, manliga bröst och minskad benmassa.

Fördelar

TRT visar flera fördelar när det ges till pojkar och män med testosteron brister. I prepubertala pojkar, hjälper TRT att få fart puberteten. Ökad ansikts-och könshår ökar, liksom muskelmassa. Testosteronbehandling orsakar penis att växa, men tycks inte påverka tillväxten av testiklarna i prepubertala pojkar. Efter början av puberteten, TRT resulterar i en förhöjd sinnesstämning, förbättrad libido, samt en ökning av muskelmassa och bentäthet. Sekundära sexuella egenskaper såsom skägg och kroppshår också öka.

Risker

TRT kan orsaka en ökning av röda blodkroppar, vilket kan vara till hjälp för anemiska patienter. Men för övrigt friska män kan detta orsaka stopp i blodkärlen vilket kan leda till stroke eller hjärtinfarkt. TRT kan orsaka förändringar i prostatan och rekommenderas inte för män med villkor såsom godartad prostataförstoring (BPH), en gemensam prostataförstoring som inträffar som män ålder. Hos män med normala testosteronnivåer kan TRT orsaka testiklarna krympa till prepubertala storlek och kan orsaka en övergående sterilitet.

Previous:nothing Next:hur man rengör en cigarr humidor

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort en vätska bandage
 • ascaris suum hos människa
 • hem rättsmedel för vaginal klåda & rodnad
 • är Tylenol säkert under graviditeten?
 • hjälp för spruckna hälar
 • saker som ökar ett lipas räkna
 • ägglossning efter preventivmedel
 • hur du tar bort plåster lim
 • vad är ett allergen?
 • hur man dödar löss på mjuka underlag
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com