Graviditet & receptbelagda läkemedel

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-11-20
Under graviditet ska en kvinna utvärdera med sin läkare för receptbelagda läkemedel är säkra att fortsätta att ta. Vissa receptbelagda läkemedel kan vara skadliga för barnet och bör inte användas såvida inte nyttan överväger riskerna

kategori A

. The Food and Drug Administration (FDA) klassificerar receptbelagda läkemedel baserat på deras effekter på gravida kvinnor och barnet. Läkemedel med en klassificering i kategori A, såsom sköldkörtelmedicin och prenatal vitaminer, inte har en sjuk effekt på barnet.

Kategori B

narkotika i kategori B enligt definitionen av FDA, kommer sannolikt inte att skada barnet. Dessa läkemedel har antingen haft någon studier på människa, eller har haft djurstudier som inte visat skada på fostret. Exempel diabetes medicinering (insulin, metformin) och vissa antibiotika som amoxicillin.

Kategori C

Kategori C droger, enligt klassificeringen av FDA, kan skada fostret. Men det kan finnas scenarier som skulle kunna motivera att administrera läkemedlet eftersom nyttan av läkemedlet skulle vara viktigare än risken. Exempel albuterol för astma och vissa läkemedel depression (fluoxetin, sertralin).

Kategori D

narkotika hittas i kategori D, enligt FDA, bör inte ges till gravida kvinnor såvida det inte finns en allvarlig situation som garanterar hög risk för fostret. Kategori D läkemedel är paroxetin för depression, litium och vissa cytostatika som används mot cancer.

Kategori X

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA föreslår att kategori X läkemedel aldrig bör förskrivas till gravida kvinnor. Det finns ingen situation där till förmån för dessa läkemedel skulle uppväga riskerna. Isotretinoin för akne behandling är en kategori X drog.

Drogmissbruk

Receptbelagda läkemedel kan missbrukas genom att ta mer än den ordinerade mängden, med drogen oftare än föreskrivet, eller för annat ändamål än föreskrivna. Missbrukar receptbelagda läkemedel kan vara skadliga för fostret och bör diskuteras med din läkare.

Previous:nothing Next:kronisk hypertoni kost under graviditeten

Relaterade artiklar


 • diarré i klimakteriet
 • vad som orsakar gallblåsan att få infektioner?
 • hur du ökar din energi låg nivå utan piller eller koffein
 • effekter av ultraviolett strålning på människor
 • klimakteriet & ingefära
 • hur man kan hjälpa någon sluta röka
 • ben sporrar hos barn
 • vilka rättsmedel som fungerar bäst som dödar löss?
 • hur man berättar en vän hennes barn kan ha austim
 • hur man ska hantera klimakteriet utan medicin
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com