Graviditet & ulcerös kolit

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-11-18
Graviditet kan vara en spännande tid. När du skriver in det med en kronisk sjukdom kan det finnas ytterligare farhågor som behöver åtgärdas. Kvinnor med ulcerös kolit behöver för att planera framåt och arbeta med sina läkare för att få bästa möjliga resultat av graviditeten och ett friskt barn

Identification

Ulcerös kolit är en obehaglig sjukdom som påverkar mag-spår genom att orsaka svullnad främst i tjocktarmen och ändtarmen. Symtom kommer att vara beroende på var inflammationen befinner sig och svårighetsgrad. De kan innehålla: känsla som om det finns en avföring och att inte kunna producera en, blodig diarré, magkramper, trötthet, viktminskning och dehydrering. Svårighetsgraden av sjukdomen förändras inte men det brukar perioder av sjukdom och remission.

Behandling

Mediciner i flera olika kategorier är de viktigaste behandlingen för människor med ulcerös kolit. De flesta läkare kommer att börja med att försöka antiinflammatoriska mediciner, som kommer att arbeta för att minska inflammation i mag-spår. Immunhämmande läkemedel används också för att minska inflammation, vilket kan tyda på att orsaken till problemet är ett immunsvar mot mag-spåret. Nikotinplåster har konstaterats ge tillfällig lindring av symtom tillsammans med smärtstillande medel och läkemedel mot diarré mediciner. Om blödningen inträffar, kan järn användas för att förhindra anemi och antibiotika kan behövas om det finns en infektion. Operation där tjocktarmen och ändtarmen tas bort kan också vara ett alternativ och ibland är nödvändigt om symptomen blir alltför allvarlig.

Graviditet

Kvinnor med ulcerös kolit kan bli gravid och har friska barn. Helst skulle graviditet när villkoret är i remission. Om detta inträffar, är det osannolikt att problemen kommer att påbörjas under graviditet. Men om de gör, då är det mest sannolikt att hända under den första trimestern eller efter barnet är fött. Om ulcerös kolit är aktiv under graviditeten, är det högst sannolikt att de stannar kvar under hela graviditeten. Kvinnor med detta villkor förefaller att vara något mer benägna att ha ett missfall, för tidig födsel eller låg födelsevikt.

Försiktighetsåtgärder

Det är viktigt för en kvinna som har att göra med ulcerös kolit att rådgöra med sin läkare innan du blir gravid. Medan många läkemedel är säkert att fortsätta under graviditeten, det finns några som inte är det. Dessutom kommer vissa mediciner kvar i systemet även efter att de inte längre vidtas och kan orsaka problem under den första trimestern. Om kirurgi blir nödvändig under graviditet för behandling av ulcerös kolit, är det säkrast under andra trimestern.

Varning

Vissa symtom av ulcerös kolit kräver omedelbar vård av en läkare. Buksmärtor som är ovanligt, blod i avföringen, diarré som går på ett tag och inte svarar på over-the-counter mediciner och en feber som varar längre än ett par dagar ange all sjukvård behövs. Detta är utöver att saker som inträffar under en normal graviditet som skulle orsaka en kvinna att söka läkare.

Previous:nothing Next:riskfaktorer för spontan abort

Relaterade artiklar


 • stetoskop diagnos
 • estropipate vs östrogen
 • hemlagad avsvällande
 • Vad betyder en degenerativ skiva?
 • typer av MR-bilder
 • hur man gör Kegels ordentligt
 • hur man slåss döden och leva livet
 • Graviditet & ulcerös kolit
 • hur man höra barnets hjärtslag under graviditeten
 • Enklaste sättet att sätta i kontaktlinser
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com