vad är serumlipas?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-12-31
De flesta levande organismer har lösliga enzymer som kallas lapase att transportera och behandla oljor, fetter och triglycerider. Hos människa, bukspottkörteln producerar körteln mänskliga bukspottkörteln lapase (HPL) som bryter ner fett. Vissa lapase verk inom celler medan andra arbetar i utrymmet mellan cellerna till stöd i att skicka signaler mellan celler och hjälper till att förhindra inflammation. Serumlipaser avser mängden av lapase i blodet

Serum Lapase

bukspottkörteln utsläpp HPL lapase i tunntarmen. Där lapase hjälper matsmältningssystemet minska fett till fettsyror som kan absorberas i blodet för att användas av kroppen.

Det belopp som lapase produceras av bukspottkörteln återspeglas i blodet och kan mätas genom ett laboratorietest.

Serum Lapase och pankreas

Personer med magsmärtor kan önska som ska testas för serum lapase att se om smärtan beror på pankreatit, inflammation i bukspottkörteln körteln.

Det första testet för pankreatit är oftast att upptäcka i blodet amalase, ett enzym som bryter stärkelse till socker. Men ungefär 19 procent av personer som lider av pankreatit test normalt för amalase, så läkarna vill också veta halterna av lapase i blodet.

Substanser som innehåller lapase kan förskrivas för personer vars pankreas har tagits bort. Detta för att ersätta den lapase inte längre produceras av bukspottkörteln.

Test för Serum Lapase

En sjuksköterska eller vårdpersonal kommer att dra en liten mängd blod från armen eller baksidan av din hand. Detta blod kommer att testas i ett laboratorium för att mäta mängden av serum lapase.

blodnivåerna av både amalase och lapase har konstaterats ökade subdural blödning (blödning i hjärnan), kolecystit, inflammation i gallblåsan, fel på njurar och lungor, sepsis (bakteriell infektion i blodet), och icke-maligna sjukdomar i lever och mag-tarmkanalen.

Lapase Andra än HPL

Flera sorters lapase har identifierats i den mänskliga kroppen. Bile salt beroende lapase produceras i bukspottkörteln och bröstmjölk hjälper också smälta fett. Lysosomala lipas funktioner inom cellerna. Nedsatt lapase produceras i levern och hjälper till att transportera triglycerider och fetter i blodet. Det finns lapase som är hormonkänsliga, lapase i matsmältningssystemet juice i magen, och lipoprotein lapase.

Varning

Vissa läkemedel kan påverka ett test för serum lapase. Dessa inkluderar kodein, meperidin, methachloline, morfin, indometacin betanekol och kolinerga läkemedel.

Previous:nothing Next:hur pinnen i näsan för MRSA

Relaterade artiklar


 • hur man återvänder till din före graviditeten vikt efter förlossningen
 • hur man kan kontrollera för läkemedelsinteraktioner
 • vad är den viktigaste funktionen för hamstring?
 • vilken diet produkter fungerar?
 • Graviditet & receptbelagda läkemedel
 • hur man kan hjälpa med illamående under graviditeten
 • smärtlindring inom cancervården
 • Vad är en normal spermie analys?
 • serrapeptase information
 • vad är orsakerna till klubben fötter hos barn?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com