åtgärder för att klä ett sår

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-20
Få någon som helst sår på kroppen är oerhört allvarligt och kräver omedelbar uppmärksamhet . Ju tidigare att såret tas om hand , desto snabbare kommer att läka utan några konsekvenser. För att få såret läkt fint , ska du följa de rätta åtgärderna när du klär det

typer av sår

Lyckligtvis är de flesta sår får du är ytliga och kommer inte att orsaka några större skador . Med en ytlig sår , de djupare skikten av huden förblir intakt , som håller dig från att förlora alltför mycket blod . De flesta av dessa sår orsakas av ett skrapande av huden , vilket resulterar i ett grunt snitt . Skärsår är dock mycket allvarligare än ytliga sår , eftersom dessa sår gå hela vägen genom huden och in i fettvävnad under . Med dessa typer av sår , är den blödande vanligtvis mer kraftig och snabb. Den sista typ av sår man kan komma över är ett sår . Dessa sår orsakas ofta av ett vasst föremål som kommer in i kroppen på ett ställe . Blödning är minimal och du kanske inte ens märker att såret i början.

sårbehandlingsprodukter hemma

Om såret är en ytlig en, kommer du sannolikt att kunna ta hand om det hemma . För att klä den här typen av sår , bör du sluta först blödning som du har direkt . Gör detta genom att trycka på såret med en trasa eller servett . Detta är nödvändigt eftersom bandaget inte fastnar i såret korrekt om såret fortfarande blodig . När blödningen har slutat , tvätta såret ut ordentligt med vatten och tvål . Du vill rensa bort alla bakterier som kan vara inne i såret som kan orsaka infektioner . När du har väl rengjorda ut , tillämpa ett sterilt förband i området . Detta bandage bör ändras och såret bör tvättas dagligen , för att hjälpa läkningsprocessen .

Fler allvarliga skador

Om såret är en laceration större än en 1 /2 tum lång , bör du se din läkare för behandling . Läkaren kommer att använda en starkare desinfektionsmedel och kommer att avgöra om du behöver stygn i såret . När såret har tagit hand om , kan du behöva ändra sår dressing . När du ändrar dressing , måste du vara noga med att hålla såret rent . Långsamt ångra häftmassa ( t. ex. kirurgisk tejp ) , och försiktigt ta bort förbandet från såret . Vid denna punkt , kan läkaren be dig att rengöra såret ut , och du bör göra det enligt hans instruktioner. När du är redo att ersätta såret dressing , se till att använda en steril bit gasbinda som har några luftflödet till det och helt täcka såret. Tejpa gasväv ner på din hud så att ingen smuts kan komma in i snitt .

Om blödning från ett sår fortsätter i mer än fem minuter , eller om blodet är sprutar , söka akut vård omedelbart . I väntan på vård, hålla området som tas upp ovan hjärta nivå och tryck mot såret, efter ta bort alla glas eller föremål från området. Försök att hålla gapande kanter tillsammans, och om förbandet blir blöt, inte tar bort. Tillämpa extra bandage runt den ursprungliga bandage.

Previous:nothing Next:vad är skillnaden mellan amoxicillin & Spektramox ?

Relaterade artiklar


 • Vilka är orsakerna till smärta mitt i bröstet?
 • hur man beräknar pediatriska BMI
 • naturläkemedel för Cushings sjukdom
 • vad är en medicinsk direktiv ?
 • Vilka faror över förlängd användning kontakter ?
 • om hormonnivåerna
 • äggdonation risker
 • hjälp vid avbrytande preventivmedel
 • beskrivning av en C-sektionen
 • hur mycket vikt ska du få när du är gravid?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com