vad som reglerar glukos , lipider och aminosyror nivåer syra i blodet ?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-12
Blodomloppet är en av kroppens viktigaste transportsystem . Blod bär alla de näringsämnen material som behövs för att upprätthålla och ge näring åt hela kroppen . Syre , mineraler och näringsämnen nivåer ska finnas på en viss nivå för att kroppen att fungera optimalt . Normala nivåer av glukos , lipider och aminosyror regleras av levern roll inom matsmältningen

matsmältningsprocess

Mycket av den mat som kommer in i matsmältningssystemet bearbetas och syntetiseras till användbara former av en utvald grupp av organ . Hjärta, tunntarm , lever , bukspottkörtel och gallblåsan arbeta tillsammans för att syntetisera näringsämnen material och transportera dem genom blodomloppet . Blod skickas till levern från hjärtat och det lilla tarmarna via två stora fartyg . Portavenen kommer från tarmarna innehåller oavsett näringsämnen från födointag . De lever artär skickar syresatt blod från hjärtat till levern. Inom detta nätverk av processer , reglerar kroppens mängderna av glukos , lipider och aminosyror i blodet .

leverfunktion

leverns metabolism uppgifter utförs av leverns celler . Nedsatt cellerna bildar vävnad material som gör upp levern . Dessa celler samlas i grupper som kallas loberna . Lobules är de funktionella enheterna i levern som tar emot blod från levern artär och portalen ven . Individuella leverceller-kallas hepatocyter-form kanaler inne i loberna . Dessa kanaler arbeta för att filtrera giftiga ämnen ur blodet samt påbörja arbetet med att syntetisera näringsämnen till användbara former .

kolhydratmetabolism

En reglering av blodsockret är en av levern primära roller . Som glukos nivåer måste hålla sig inom ett visst intervall för normal kroppsfunktion , är levern som ansvarar för glukos tillgängligt när nivåerna är låga . De hepatocyte celler består av en rad av metaboliska vägar som syftar till att svara på vad blodsockervärden är närvarande i blodet . När dessa nivåer är högre än de behöver vara , omvandlar levern glukos till glykogen och lagrar den för senare användning. När sjunker under det normala , hepatocyte celler inleda en process som kallas glykogenolys där lagras glykogen reserver konverteras tillbaka till glukos och utsöndras i blodet .

fettomsättningen

Lipid eller fettmetabolismen är en annan primär funktion i levern . Kolesterol material från födan bryts ner i hög density lipoprotein ( HDL ) , eller " bra " kolesterol , och låg densitet lipoproteiner ( LDL ) , eller " dåligt " kolesterol . Lipoprotein material sedan utsöndras i blodet och transporteras till kroppens celler . Överskjutande belopp av LDL i blodet kan elimineras genom att HDL är om rätt näringsämnen görs tillgängliga via kosten . Levern är också ansvarig för att konvertera överskott kolhydrater och material protein i fettsyror som sedan lagras i fettvävnad i kroppen .

proteinmetabolism

Diet proteiner tjäna ett antal användningsområden i kroppen . Levern kan bryta ner proteiner till aminosyror , glukos eller fetter beroende på kroppens behov . Vissa metabolismvägar finns inuti hepatocyte celler är utformade för att svara på kolhydrater och lipidnivåer i blodet . När blodet innehåller ett överskott mängden av aminosyror , kommer levern filtrera ut överflödigt och omvandla den till energi material som glykogen och fett . Processen kallas glykogenesen . När någon inte har ätit på flera timmar , och leverns glykogen reserver är låga , kommer levern tillverka glykogen ut av lipid-och amino syror . Denna process är en annan form av glykogenolysen som uppstår när glukosnivåerna i blodet är låga .

Previous:nothing Next:hur man återuppliva en mans testosteron

Relaterade artiklar


 • hur lätt influensaliknande symtom
 • hur man använder mercilon att hoppa över en period
 • hur man bestämmer rätt höjd att gå käppar
 • fertilitetsproblem efter vasektomi återföring
 • kost & näring för att förbättra graviditet
 • hur man kan bli av yrsel
 • löständer vs rotfyllning
 • Vilka är de funktioner vax?
 • dosering riktlinjer för barn Tylenol
 • bantningspiller gå ner i vikt snabbt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com