varför blodtrycksvärden fluktuera ?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-01
Blodtrycket fluktuationer förekommer på daglig basis inom ett sunt fungerande individ. Vissa fysiologiska processer och aktiviteter kan ge upphov till förändringar i nivåer blodtryck. Det finns dock vissa villkor och livsstilsfaktorer som kan förvärra normala fysiologiska processer och orsaka nivåer för att öka eller minska under hela dagen

Identification

Ditt blodtryck på en given dag kan ange ett antal faktorer i samband med din livsstil. Blodtryck nivåer är ett mått på hur hårt hjärtat måste arbeta för att pumpa blodet genom kroppen. Den översta numret på en blodtryck läsning är det systoliska trycket. Denna siffra anger det högsta belopp av påtryckningar från hjärtat när det är att slå. Den nedre nummer är det diastoliska trycket, som anger det lägsta beloppet av påtryckningar när hjärtat är i vila eller mellan beats. Normala värden ligger inom 100 till 130 för systoliskt och 70 till 90 för diastoliskt. En viss variation är normal under dagen, kan dock drastiskt eller pågående svängningar indikerar underliggande hälsoproblem.

normala variationer

normala dagliga fluktuationer i blodtryck orsakas av kroppens dygnsrytm, de cykler som fysikaliska processer i kroppen går igenom varje dag. Som ett resultat kan blodtrycksvärden varierar från 10 till 15 poäng på systoliskt nivå och 5 till 10 poäng på det diastoliska nivå mellan morgon-och eftermiddagen. Så i praktiken kan personer vars normalt blodtryck behandlingen är 125/70 på morgonen visar en läsning av 140/80 i mitten av eftermiddagen. Förändringar i blodtryck äger vanligen rum utan uppsägningstid, dock kan drastiska förändringar sätta sig på negativa symtom som huvudvärk, vertigo eller rastlöshet. Om symtomen kvarstår över tid, får medicinsk vård komma i fråga.

Hypertension

Individer med en historia av högt blodtryck (140/90 eller högre) är diagnosen hypertoni. Hypertoni Blodkärlen leder till och från hjärtat drar ihop sig. Som ett resultat har hjärtat arbeta hårdare för att flytta blodet genom kroppen. Personer som har högt blodtryck kan se mera fluktuationer än normalt under hela dagen. Eftersom blodkärlen redan är i ett skick trånga, blir de mer känsliga för förändringar i kroppens tillstånd. För någon med hypertoni kan faktorer som stress , fysisk ansträngning eller dåliga kostvanor resultera i omedelbar svängningar i blodtrycket .

Stress

"kamp-eller-flight " svar är en fysiologisk överlevnad mekanism som arbetar med att förbereda kroppen inför en utmaning ( eller fara ) eller att springa iväg . Ökad hjärta och andning priser och ökade adrenalin nivåer är fysiologiska reaktioner som äger rum då ett upplevt hot är närvarande . Stress , både psykiska och känslomässiga , kan orsaka liknande fysiologiska reaktioner . En ökning av hjärtfrekvensen orsakas av stress kan utlösa en automatisk ökning av blodtrycket.

Fysiska reaktioner

För vissa människor, känslighet mat och fysisk reaktioner på läkemedel kan utlösa en tillfällig fluktuation i blodtrycksnivå. Människor som är allergiska mot nötter eller skaldjur uppleva ett tillstånd som kallas anafylaxi. Bronkial passager kan stänga eller svälla. Snabb hjärta och andning priser, liksom en rad andra symptom reaktioner, kan lätt höja nivåerna blodtryck. Vissa receptbelagda läkemedel såsom antidepressiva, immunosuppressiva läkemedel och anti-inflammatoriska läkemedel kan också orsaka att blodkärlen drar ihop och blodtrycket att stiga. Paracetamol, decongestants, koffein och p-piller är over-the-counter läkemedel som har liknande effekter på blodtrycket.

Previous:nothing Next:hur man gör en lista över symptom och frågor för en läkare

Relaterade artiklar


 • hur man kan förhindra att svininfluensan (H1N1)
 • hur man kan övervinna överaktiv blåsa på egen hand
 • vad man ska mata en barn med rotavirus
 • Hur du tar Tylenol under amning
 • är en ring mask smittsamt?
 • hur man identifierar headlice
 • hur man kan lugna ner när du har en panikattack
 • hur man vattna öron
 • tar lexapro under graviditeten
 • serrapeptase information
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com