vanligt blodprov rad

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-07-28
Blodprover är bara en av många diagnosverktyg en vårdgivare använder för att utvärdera din hälsa. Blodprover kan mäta allt från alkoholkoncentrationen i blodet graviditet vita blodkroppar. Varje test har olika normalvärden, eller intervall referens. Din testvärden, oavsett om de faller inom normalområdet eller ej, måste också beaktas i samband med din symptomatologi

referensintervall

Eftersom alla är unika, det finns ingen enda "normala" värde för blodprover. I stället finns det ett antal värden som anses vara normalt. Nittiofem procent av den normala befolkningen kommer att hamna i det intervallet. Men referensintervall varierar med ålder, kön, ras och även olika lab med olika maskiner. Det är alltid bäst att låta din läkare tolkar dina värderingar blodprov.

Range Variationen

Det finns hundratals blodprov din läkare kan beställa, och var och en av dem kommer att ha en annan referensområdet. Vissa områden är smala , andra är bredare . Enligt Merck Manual , är den normala nivån för kalcium från 8,5 till 10,5 mg /dL , men glukos är 70 till 110 mg /dL . Ibland referensintervall justeras när mer känsliga tester blir tillgängliga, vilket är fallet med sköldkörtel hormon eller TSH , som används för att mäta sköldkörtelns funktion. Den medicinska samfundet nu har olika åsikter om den övre gränsen av TSH värde och , beroende på din läkare , kan det vara någonstans 2,5-5 mIU /L.

fullständig blodstatus ( CBC )

CBC är en gemensamma blodprov som mäter din koncentration av vita och röda blodkroppar, hemoglobin , hematokrit och trombocyter . Det är ofta används för att upptäcka anemi eller infektion. The Merck Manuals Online Medicinska biblioteket listor referensvärdet för vita blodkroppar vid 4. 300 till 10. 800 /mL, röda blodkroppar från 4,2 till 5. 900. 000 /ml, hemoglobin från 13 till 18 g /dl (manlig) eller 12 till 16 g /dl (hona ), hematokrit 45 till 52 procent (hane) eller 37 till 48 procent (hona) och trombocyter 150. 000 till 350. 000 /mL.

Basic Metabolic Panel (BMP)

BMP kontroller njurfunktion, blodsocker och elektrolyter balans (mineraler i blodet med en elektrisk laddning). Det kan användas för att upptäcka njursvikt, diabetes eller uttorkning. Referensintervall för elektrolyter är natrium 135 till 145 mekv /l, kalium 3,5 till 5 mekv /l, koldioxid från 35 till 45 mmHg och klorid från 98 till 106 mekv /l, för njurar, urea (BUN) 7 18 mg /dL och kreatinin 0,6 till 1,2 mg /dl;. och för blodsocker, fasteglukos från 70 till 110 mg /dL

varnar

Tänk på att din blodprov bör endast tolkas av en vårdgivare. Även om det kan vara bra att veta att ditt kolesterol är hög (referensintervall mindre än 225 mg /dL Om du är under 40 år), det finns många andra faktorer som skall beaktas vid utvärdering din allmänna hälsa. Du kanske är en del av de 5 procent av den normala befolkningen som faller utanför referensvärdena .

Previous:nothing Next:Hur säkert är heparin under graviditeten?

Relaterade artiklar


 • hur man hem rättsmedel för bröst -infektion
 • hur man beräknar kostnaderna recept
 • hur man minimerar värmevallningar
 • hur man ska behandla baby akne med framgång
 • define surrogatmamma
 • Hur man använder en oxygengrimma
 • CDC löss behandling
 • magont hos små barn
 • hur att hålla formen som du ålder
 • hur man håller från att få en tjock mage under klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com