astma ansträngningsutlöst symtom

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-05-04
Du kanske bara tror att du är ur form om man Huff och puff när du tränar. Men det kan vara att du har ansträngningsutlöst astma (MKB). MKB uppstår när luftrören i lungorna blir inflammerade förträngda och producera överflödigt slem. Symptomen är desamma som orsakas av andra astma triggers

Symtom

MKB symtom börjar ofta om fem till 20 minuter efter du börjar träna, och de topp cirka fem till 10 minuter efter stopp. Symtom minska och typiskt disapper inom en timme, men de kan pågå längre. De inkluderar hosta, väsande andning, andfåddhet, tryck över bröstet och trötthet. Dessa symtom kan göra det mycket svårt att motionera, och i allvarliga fall där det inte behandlas, rätt kan leda till en astma nödsituation.

För att avgöra om du har MKB, kommer din läkare prata med dig om dina symptom och utför en andning test innan du tränar och en annan när du tränar.

Mediciner

Om du misstänker att du har MKB är det viktigt att se en läkare som kan hjälpa dig att behandla och förebygga astmasymtom. Om behandlas korrekt, behöver MKB att inte begränsa din fysiska aktivitet. Din läkare kan förskriva en eller flera av följande läkemedel

ett kortverkande bronkdilaterare (albuterol) såsom Proventil eller Ventolin eller ProAir HFA (albuterol sulfat). Du bör använda detta läkemedel 15 minuter innan du tränar. Effekterna kommer att pågå upp till fyra timmar.

En mast cell stabilisator som cromolyn natrium eller nedokromil natrium (Tilade). Detta kommer att användas 15 och 60 minuter före träningspasset.

En långverkande luftrörsvidgare (salmeterol) som tjänare red Diskus eller Foradil (formoterol). Dessa används 30 minuter innan träning och pågå i upp till 12 timmar. Dessa används tillsammans med inhalationssteroider.

Andra läkemedel som kan förskrivas innehålla en leukotreine modifierare, som Singulair eller Accolate, eller en kortikosteroid inhalator, såsom Flovent eller Azmacort, för att lindra inflammation i luftvägarna .

hur man skall utöva när du har MKB

Det är viktigt att du undviker att utöva på hög dagar pollen räkna och i kallt väder. Andas genom näsan när du tränar, kommer denna varma och filtrera luften du andas i. Var noga med att värma upp och svalna i 15 minuter innan och efter du tränar.

De bästa typerna av träning

Tänk simning som en form av motion. Simning är ofta en bra övning för personer med MKB på grund av den höga luftfuktigheten från poolvattnet. Sporter som är mindre benägna att utlösa ett astma kräver korta skurar av aktivitet varvat med raster, såsom promenader, cykling (men inte racing), vandring, kortväga händelser spår, softball eller baseball, golf, fotboll, volleyboll, brottning och gymnastik.

Håll Motion

Motion är bra för din fysiska hälsa och känslomässiga välbefinnande. Så om du får astmasymtom när du tränar är det viktigt att du söker ordentlig medicinsk vård, utbilda dig själv om astma och följa den plan som läkaren har ordinerat. Nästan alla människor med MKB bör kunna utöva sin fulla förmåga med lämplig diagnos och behandling.

Previous:nothing Next:steroider för astma hos barn

Relaterade artiklar


 • steroider för astma hos barn
 • svår astma hos barn
 • hur man förebygger astma hos barn
 • tecken på astma hos nyfödda
 • astma ansträngningsutlöst symtom
 • sätt att identifiera och behandla ett barns astma attack
 • tecken och symtom på astma baby
 • passiv rökning och astma hos barn
 • hur man hjälper barn med astma hålla sig aktiva
 • barnastma information
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com