dagliga kosten för en gravid kvinna

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-05-14
Bra kost under graviditeten är viktigt för en sund tillväxt av ditt barn. Om du redan är frisk äter, det finns förmodligen endast några få anpassningar behöver du gör i din kost. Nedan är en enkel beskrivning av näringsmässiga krav för en gravid kvinna. Om du fortfarande är osäker om din kost, kanske du vill konsultera en nutritionist så att du får rätt näring

kalori behov

Enligt U. S. Institutionen för hälsa och mänskliga tjänster, gravida kvinnor behöver endast ca 300 kalorier mer per dag än de gjorde innan du blir gravid. De flesta av dessa kalorier bör komma från magert protein och vitamin-rika livsmedel. Till exempel kan detta extra 300 kalorier komma från att äta ytterligare en halv av en jordnötssmör smörgås med ett glas lättmjölk.

Fullkorn

Fullkorn är en viktig källa av järn, folsyra, B-vitaminer, och fiber. Gravida kvinnor bör äta cirka sex till nio portioner fullkornsbröd, pasta, ris eller spannmål dagligen. En portion är lika med en bit bröd eller en halv kopp ris, pasta eller spannmålsprodukter.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är viktiga källor för vitaminer, mineraler och fibrer. Gravida kvinnor bör äta ungefär tre portioner frukt per dag och fyra portioner grönsaker varje dag. Två näringsämnen i synnerhet, betakaroten och C-vitamin är mycket viktiga för hälsan hos dig och ditt växande barn. Vissa grönsaker hög i dessa näringsämnen omfattar broccoli, spenat, grön paprika, grönkål, potatis, sötpotatis, blomkål och brysselkål. Vissa frukter hög i dessa näringsämnen inkluderar cantaloupemelon, apelsiner, persikor, vattenmelon och jordgubbar.

Protein

Gravida kvinnor bör syfta till att få cirka 60 gram protein varje dag i form av magert kött, fågel, fisk, bönor, ägg och nötter. Allt kött bör genomkokt, eftersom de bakterier som finns i rått kött kan vara skadligt för dig och ditt barn. Skaldjur som ostron och musslor bör undvikas, liksom en fisk som är rå eller högt kvicksilverinnehåll.

Mejeri

Mjölkprodukter är en bra källa till kalcium, vitamin A, vitamin D och B-vitaminer . Gravida kvinnor bör få cirka fyra portioner av mejeriprodukter per dag i form av yoghurt, mjölk, ost och tofu. Äta fettsnål eller fettfri mjölkprodukter i stället för helfet kan hjälpa till att hålla ditt fettintag ner.

Tillägg

De flesta läkare skulle rekommendera att en gravid kvinna ta ett multivitaminpreparat eller prenatal vitamin varje dag under graviditeten. Detta kan bidra till att säkerställa att du och ditt barn får alla de näringsämnen som behövs för en god hälsa. Detta tillägg ska innehålla folsyra, järn och kalcium.

Previous:nothing Next:vad är orsaken till kollagen härdning?

Relaterade artiklar


 • hur kan en enda kvinna blir gravid?
 • passiv rökning och astma hos barn
 • astma ansträngningsutlöst symtom
 • rådgivning metoder för misshandlade kvinnor
 • om sura uppstötningar och astma hos barn
 • hur man förebygger astma hos barn
 • hur man väljer ett reningsverk astma luft för djuravfällningar
 • barnastma näring
 • tecken på astma hos nyfödda
 • tecken på graviditet blixten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com