skallskador hos barn

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-06-29
Skallskador hos barn är relativt vanliga, varje år mer än 1 miljon barn har antingen en mindre eller allvarlig skallskada. Fallolyckor är den vanligaste orsaken till skallskador, och 75 procent av barnen som dör efter att ha fallit bort lekredskap sker från huvud skador i höst. Mindre skallskador kräver oftast lite behandling, men föräldrar bör ta försiktighet för att säkerställa att huvudskada inte förvärras under de dagar efter incidenten

Orsaker

Enligt läkarnas Desktop Reference, skallskador hos barn orsakas oftast av ett slag mot huvudet från ett fall, bil eller cykel krasch, sport skada och barn missbruk. Svårighetsgraden av huvudskada beror på det trauma i sig, ett fall från hög höjd har en högre risk för hjärnskada än en kort falla eller bli påkörd av ett mjukt föremål som en boll

Symtom

Symtom på. skallskador hos barn kan komma omedelbart eller ta dagar eller veckor att visa upp. De kan inkludera milda symtom som huvudvärk, yrsel, förlust av balans och illamående. Mer allvarliga symtom är hårbotten svullnad, medvetslöshet, kräkningar, kramper och hjärnskakning. Barn med skallskador kan också uppleva kortsiktiga minnesförlust och humörsvängningar.

Risker

Föräldrar till barn med skallskador bör övervaka sina barn noga efter skadan. Barn kan vara på en högre risk för komplikationer efter en huvudskada om de har haft en tidigare skallskada eller hjärnskakning. Andra riskfaktorer för allvarligare skallskada är blödningsrubbningar, andra problem hjärna, gångsvårigheter, är mindre än ett år gammal och vara aktiv i kontakt sport.

Varning

För mindre skallskador, föräldrar vanligtvis inte måste vakna barnet från att sova. Barn med skallskador eller som fått en hjärnskakning löper större risk för komplikationer om de har en andra skallskada strax efter den första. Om barnets symtom förvärras under de dagarna efter skadan, bör föräldrarna ringa sin läkare eller överväga att ta dem till akuten om deras barn uppvisar förvirring, suddig syn, ökad kräkningar och sluddrigt tal.

Förebyggande /Lösning

För att förhindra skallskador på barn, alltid se till att ditt barn bär hjälm eller annan lämplig skyddsutrustning. Använd grindar i trappor och dörrar för att hålla spädbarn och barnens säkerhet. Ofta bara hålla ett vakande öga på dina barn kan hjälpa till att förhindra skallskador. För en mindre hjärnskada, låt ditt barn sova och överväga att använda en kylklamp för ömhet och svullnad.

Previous:nothing Next:vad är orsakerna till spädbarn eksem?

Relaterade artiklar


 • hur man medlidsamt hjälpa åldrande föräldrar
 • hur man väljer ett reningsverk astma luft för djuravfällningar
 • böna utöva rutiner
 • hur bli gravid den naturliga och roligt sätt
 • spädbarn lungsjukdom
 • hur man kan förhindra seniorer från att falla och inte kan få upp
 • snabb behandling av munsår
 • skallskador hos barn
 • drogmissbruk kontra drogmissbruk
 • hur man får barnen att tvätta händerna
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com