När ska oroa sig för gulsot

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-07-30
Enligt babycenter. com, upp till 60 procent av fullgångna barn utvecklar gulsot inom de första två veckorna av födseln. Gulsot orsakas av höga nivåer av bilirubin i blodet, eftersom den nyföddes lever inte utvecklats tillräckligt för att ta bort dem på egen hand. Detta orsakar gulfärgning av ögon och hud. Även om de flesta fall av gulsot är tillfälliga, vissa är mer allvarliga och kräva behandling, enligt babycenter. com

Du behöver:. .
Viljestyrka
En dagbok.
STÖTTANDE VÄNNER.

Född

När ditt barn är fött, en del av hennes första hälsobedömning innebär en check på gulsot. Gulsot upptäcks inom hennes första 24 timmarna i livet visar att hon har en blodgrupp oförenligt med hennes mors blodgrupp. Enligt babycenter. com är denna typ av gulsot sällsynta, men är också ett allvarligt tillstånd. Andra mer vanliga orsaker till gulsot vid födseln är födseln trauma, infektion, leversjukdom och prematuritet. Babycenter. com sägs att majoriteten av gulsot fall hos nyfödda är milda, och inte kräver behandling.

I de flesta fall kommer ditt barn inte visar några tecken på gulsot tills han kommer hem från sjukhuset. Dessutom kan gulfärgning av hans hud inte vara uppenbart. Du kan testa på huden genom att försiktigt trycka med fingret eller genom att kontrollera ögonen och tandköttet för gulaktig färgtoner. Ditt barn kommer att kontrolleras för gulsot under hennes första besök med barnläkare. För mer uppenbara fall av gulsot, ring din läkare.

Om din barnets fall av gulsot bestäms som lindrig, kommer hon sannolikt inte kräva behandling. Dock kan hennes hud fortfarande gulaktig för ytterligare två veckor, och längre om hon föddes för tidigt, enligt BabyCenter. com.

när man ska ringa en läkare

Långvarig gulsot kan innebära en risk för skador på nervsystemet, enligt babycenter. com. Enligt Barn och barns hälsa, om ditt barn har obehandlad gulsot i 14 dagar, kontakta din läkare. Läkaren kommer kontrollera ditt barns bilirubinnivåerna igen. Om de är höga, kan du remitteras till en gastroenterolog för behandling. Dessutom kommer ditt barn att utvärderas för leversjukdom.

Men om ditt barn föddes för tidigt, kan hans gulsot vara upp till två månader utan att ett allvarligt fall, enligt BabyCenter. com. För att utesluta leverskada, kan din läkare rekommendera rutinmässiga blodprov för att kontrollera ditt barns bilirubinnivåer.

Previous:nothing Next:gör det själv fysiskt och känslomässigt föryngring

Relaterade artiklar


 • Vad gör en mjälte göra?
 • nyfödda kylbehandling information
 • gulsot hos barn
 • drogmissbruk kontra drogmissbruk
 • löss villkor & symtom
 • medfödda hjärtproblem
 • hantera minnesförlust
 • normal syn test
 • Hur du ser att din syrehalten är låg?
 • Varför är det viktigt att ha en balanserad kost?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com