define cellmembranet

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-07-25
Celler bildar organ i alla levande organismer. Även bakterier är gjorda av celler, även om deras cell komponenter är inte så komplicerade jämfört med de djur och växter. Celler anses den minsta enheten i alla levande organismer. De består av många delar, varav en är cellmembranet. Cellmembranet, som alla andra delar av cellen, har sin egen funktion och betydelse

Funktioner

Cellmembranet utför ett antal specifika aktiviteter som är väsentliga för den näring och liv i cellen. En av dess viktigaste funktioner är att fungera som en barriär för cellen, hålla dess insida separeras från utsidan. Utgör yttre gräns i cellen, förhindrar att vissa material från att komma in i eller ut ur cellen. Den rymmer också cellen tillsammans. Cellmembranet är den organell som ansvarar för reglering av homeostas.

Fluid Mosaic Model

Den vätska mosaik-modellen är en nu accepterad teori om cellmembran. Det anges att cellmembranet består av ett dubbelt lager av oljiga ämnen som kallas lipider, eller mer exakt kallas fosfolipider. Dessa fosfolipider tros ha två motsatta egenskaper-är hydrofil eller vatten-älskande på deras fosfat ändarna och på samma gång är hydrofoba på deras lipid svansar. Enligt denna teori, när fosfolipider utsätts för vatten, antingen de fungerar som kanaler, eller transportörer, av ämnen över membranet eller de fungerar som receptorer.

Cellmembranet som transportör

Cellmembranet är genomsläpplig, vilket betyder att den kan låta molekyler passera genom den. Men dess permeabilitet endast selektivt, så att bara vissa typer av molekyler att passera. Ofta de molekyler som detta membran kan passera är de som är lipofila eller är relativt små. Ämnen som har transport molekyler kan också tillåtas passera genom detta membran.

Aktiv Transport

Det finns två sätt att cellmembranet låter molekylerna passerar genom sina porer. Ett sätt kallas aktiv transport. I denna metod för att transportera ämnen flyttas cellmembranet molekylerna till en riktning som är emot deras elektrokemisk gradient. Denna process leder till ATP att hydrolysera.

passiv transport

Cellmembranet tillåter också molekyler passerar genom sina porer passivt. I denna metod är molekyler av olika kemiska ämnen orsakade att röra sig över membran. Detta sker ofta genom spridning av hydrofoba och små polära molekyler. Denna process kan minska flödet av fri energi.

Previous:nothing Next:tidig implantation spotting

Relaterade artiklar


 • tecken på graviditet blixten
 • Hur du ser att din syrehalten är låg?
 • define kolesterol
 • Varför är det viktigt att ha en balanserad kost?
 • att upprätthålla en säker badrum
 • diabetes hos barn
 • embryon och fostrets tillväxt
 • barnastma näring
 • vad som orsakar artrit hos barn?
 • utveckling av det reproduktiva systemet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com