mat mögel fakta

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-07-18
Ibland tycker mögliga livsmedel i sina kök, oavsett om det är bröd som inte fick användas tillräckligt snabbt eller glömt rester sitter längst bak i kylskåpet. Mögliga livsmedel bör vanligtvis kasseras, men några typer kan salvageable

Du behöver:. .
Tidning
Penna.
Kalender.

Identification

mögel växer på maten är en mikroskopisk svamp med tre delar. Rötterna, som växer ner i maten, är nästan omöjliga att se utan mikroskop. Skaftet stiger upp över ytan på maten, och sporer form på slutet av stjälken. Sporerna är den del du ser. De ger mögel dess färg, vanligtvis antingen grönt eller vitt.

Förenta staternas Department of Agriculture uppskattar att det skulle vara så många som 300. 000 olika arter av mögelsvampar. Alternaria, Botrytis, Neurospora och Penicillium är några som ofta växer på mat.

Tillväxt

Mögel trivs i varma, fuktiga miljöer. Det kräver inte båda dessa förutsättningar att växa, men eftersom det kan bildas även i kylskåp. Mögelsporer flyta genom luften efter en gästvänlig plats att landa och växa. Det är därför du ska söka efter mögel på maten som förvaras i närheten av mat som har gått mögliga. Sporerna spred sig snabbt från ett livsmedel till ett annat.

Faror

Vissa typer av mykotoxiner mögel form, som är giftiga. De växer främst på nötter och kärnor. En av de farligaste är aflatoxin, som kan orsaka cancer och andra sjukdomar hos människor och djur. Det är vanligast i form av startbidrag och jordnötter.

Om du hittar mögel på din mat, inte lukta det. Andas in mögelsporer kan orsaka andningssvårigheter. Slå in mögliga mat i plast och kasta bort det. Tvätta hylla eller skåp där det lagrades och kontrollera närliggande mat för tecken på mögel.

Missuppfattningar

Många människor tror att de kan nypa bort en mögligt plats på bröd och resten av det fortfarande är säkert att äta. Detta är inte sant. Den synliga ytan mögel är bara en del av mögel på livsmedel. Sporerna har skickat rötter ned i mat som du inte kan se men som fortfarande är potentiellt skadliga. Mjuk eller fuktig mat bör kastas bort om den har några synliga mögel. Några hårda livsmedel med låg vattenhalt, som ost, salami eller företag grönsaker, kan vara säkra att äta om du skär den mögliga delarna av.

Överväganden

Inte alla mögel är dåligt. Vissa livsmedel, såsom vissa ostar, skapas med mögel. Detta kan på ytan, som med Brie, eller internt, som med Roquefort. Formen som används för denna process är säker att äta.

Några torr skinka utvecklas mögel på utsidan. Detta bör torkas av, men skinkan är fortfarande säker att äta.

Previous:nothing Next:alla sätt om hur man sluta röka

Relaterade artiklar


 • define senor
 • tidiga perioden symptom
 • hörntand binnikemask rättsmedel
 • vad är orsakerna till frekventa kräkningar hos barn?
 • Vad är levande löss ägg?
 • naturliga vitaminer för klimakteriet
 • östrogendominans & ledvärk
 • vad är orsakerna till spädbarn eksem?
 • hur kan en enda kvinna blir gravid?
 • mat som förstorar bröst hos män
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com