Hur är förfallodagen för graviditet beräknas i människor?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-08-23

Härledning av Förfallodatum från beräknad tid för Conception

I genomsnitt varar en graviditet 266 dagar (38 veckor) från befruktningen till födelsen. Därför, genom att uppskatta dagen för befruktningen, läkare helt enkelt lägga till mellan 38 och 41 veckor (beroende på om mamman har tidigare gjort en dräktighet) detta datum att komma fram till ett förfallodatum.

Detta är dock genomsnittliga graviditetsdiabetes period just det: ett statistiskt medelvärde. Som sådan, bara ca 5 procent av leveranserna faller på deras uppskattade förfallodagen, enligt den amerikanska Graviditet Society.

Som sagt, uppskatta dagen för befruktningen (och i förlängningen på förfallodagen) är viktigt eftersom det ger Förlossningsläkaren ett bättre sammanhang att bedöma fostrets utveckling. Varje trimestern av graviditeten har sin egen uppsättning särskilda milstolpar (t ex längd foster, strukturella förändringar, organfunktion). Genom att känna till fostrets ungefärliga ålder, kan läkare upptäcka bättre tecken på försenad utveckling eller livshotande syndrom.

Technique # 1: senaste menstruation (LMP)

Kanske det enklaste tekniken för beräkning av förfallodatum den sista menstruation (LMP) metoden ställer leveransdatum antingen 41 veckor och en dag (om det är kvinnans första graviditet) eller 40 veckor och tre dagar (om inte hennes första) från slutet av hennes senaste menstruation. Dessa tider är längre än standard 38-veckors graviditet modellen eftersom ägglossningen (och i förlängningen, gödsling) i allmänhet inte förrän ungefär två veckor in i en kvinnas cykel.

Teknik # 2: Sonogram

För kvinnor som har oregelbunden mens (dvs utanför eller innanför den genomsnittliga 28-dagars-modellen) eller helt enkelt inte kan komma ihåg deras låg smältpunkt, kan en förlossningsläkare använda mätningar av foster storlek och andra Milstolpar i utvecklingen att effektivt uppskatta fostrets ålder och förfallodagen. En sonogram maskin avger säker, ICKE-JONISERANDE strålning som passerar genom huden på mamman i hennes livmoder. När dessa elektromagnetiska vågor når fostret är de reflekteras tillbaka mot en sensor, vilket skapar en två-eller tredimensionell bild av det. Ultraljudsdiagnos dating för befruktning är den mest korrekta när de utförs under den första trimestern, eftersom utvecklingen av friska foster är ganska konsekvent under hela denna period. Flytta in senare trimestern kan friska foster nå en rad olika storlekar, även många av milstolparna i senare trimestern (t. ex. öga, hjärna och lungor) är svåra att urskilja enbart grundar sig på ett sonogram.

Previous:nothing Next:fiskolja och magont

Relaterade artiklar


 • rh negativ sjukdom
 • gör det själv fysiskt och känslomässigt föryngring
 • sjukdomar från klimakteriet
 • hur man kan sluta röka för det kristna
 • familjeplanering och preventivmedel
 • vad är orsakerna till frekventa kräkningar hos barn?
 • toxicitet nivå aminofyllin
 • hur snart att göra graviditetstest?
 • östrogendominans & ledvärk
 • moderns kost under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com