ärftlig risk för diabetes hos barn

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-08-18
Enligt Center for Disease Control and Prevention (CDC), påverkar diabetes om 151. 000 barn och ungdomar, vilket gör den till en av de vanligaste kroniska sjukdomar för den åldersgruppen. Medan typ 1 är fortfarande den vanligaste formen hos barn, har fallen av typ 2 ökat avsevärt. Båda typerna har olika orsaker, men American Diabetes Association (ADA) anges att var och en bär en ärftlig benägenhet för sjukdomen

typ 1-diabetes

typ 1 (autoimmun) diabetes, tidigare kallad "minderåriga diabetes", är en autoimmun sjukdom där bukspottkörteln inte kan producera insulin, ett hormon som krävs för att omvandla socker, stärkelse och andra livsmedel till glukos, den främsta källan till energi för kroppen. ADA anger att oddsen för att utveckla sjukdomen är ungefär 1 på 4 till 1 på 10, när båda föräldrarna har typ 1-diabetes.

Symtom, diagnos, behandling

symtom på typ 1-diabetes, som vanligtvis utvecklas under de loppet av bara några veckor, ingår kan ökad törst samt urinering, kraftigt ökad aptit, viktnedgång, slöhet, irritabilitet, dimsyn, jäst infektioner hos flickor, och svår blöjeksem samt uttorkning hos spädbarn.

Diabetes diagnostiseras genom blodprover som mäter blodsockernivån. När bekräftats kommer ytterligare blodprover kontroll av auto-antikroppar att läkaren ska kunna ange om det är typ 1 eller typ 2-diabetes.

Mayo Clinic rekommenderar att behandling av typ 1-diabetes kräver en livstid av blodsockerkontroller, insulin, sunda kostvanor och regelbunden motion. Pediatric endokrinologer arbeta med barn och hans föräldrar att övervaka behandlingar "effektiviteten och göra justeringar vid behov.

typ 2-diabetes

med diabetes typ 2 finns det en brist, men inte en total avsaknad av insulin. Det är den vanligaste formen av diabetes hos vuxna, det som brukade kallas "vuxen ålder" tills den senaste tidens fall bland barn och ungdomar. Typ 2-diabetes medför en stark ärftlig risk. Enligt ADA, när båda föräldrarna har typ 2-diabetes har barnet en 50-procentig risk att utveckla sjukdomen.

Symtom, diagnos, behandling

Enligt KidsHealth. org, symtom på typ 2-diabetes hos barn är mycket mindre uppenbart än typ 1, och kan utvecklas långsamt. De kan innehålla täta urinträngningar, ökad törst, och trötthetskänsla. Dessutom, de med typ 2-diabetes är mer benägna att ha hypertoni (högt blodtryck) samt högt kolesterol. Flickor som har nått puberteten kan utveckla polycystiskt ovariesyndrom.

Ett blodsockertest används för att diagnostisera typ 2-diabetes. Ett barn endokrinolog kommer att förvalta behandlingsplan med barnet och hans föräldrar. Vanligtvis kommer läkaren att vägleda barnet till en hälsosammare kost och utveckla ett träningsprogram, som de flesta barn med typ 2-diabetes är överviktiga eller feta. Dessutom måste barnet följa hans blodsocker och vid behov ta insulin för att reglera det

Förebyggande

Mayo Clinic har utvecklat följande riktlinjer för föräldrar för att förebygga typ 2-diabetes i sina barn.

äter hälsosam mat, de låg fetthalt och kalorier, med fokus på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Få aktiv. Gå ditt barn upp till ett idrottslag eller danslektioner eller leta efter aktiva saker att göra tillsammans.

Behålla en hälsosam vikt. Hjälp ditt barn lös övervikt genom att ändra hennes kost-och motionsvanor.

Previous:nothing Next:Varför har jag oregelbunden mens?

Relaterade artiklar


 • moderns kost under graviditeten
 • define hjärtfrekvens
 • astma ansträngningsutlöst symtom
 • rh negativ sjukdom
 • muskler som används i andning
 • hälsorisker för gravida tonåringar
 • campral biverkningar
 • klimakteriet & vulva smärta
 • hur man ska hantera sömnlöshet och har en lugn natt
 • ärftlig risk för diabetes hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com