amylas vs lipas

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-08-11
Amylas och lipas är matsmältningsenzymer produceras av bukspottkörteln. Amylas och lipas tester används för att skilja akut blindtarmsinflammation från akut pankreatit. Båda testar vi blod, men amylas kan även provas från ett urinprov. Förhöjning av dessa enzymer kan tyda påssjuka, njursvikt, alkoholrelaterad leversjukdom eller andra villkor

Normal Lab Värden

Normala värden kan variera något från ett labb till en annan, men dessa värden ger en uppfattning om ett godtagbart intervall. Labbet kommer att ge sina normala värden som referensvärde.

En normal amylas värde är 30-100 U /liter hos vuxna, medan ett normalvärde för lipas är 10-140 U /liter. Många mediciner och medicinska tillstånd kan påverka resultaten. Blodförtunnande medel, narkotika, diabetes, njursjukdom, högt blodtryck och högt kolesterol kan påverka provet så att resultaten inte är tillförlitliga.

Orsaker till förhöjt amylas

Akut pankreatit är en av de vanligaste orsakerna till amylas testning. Andra orsaker till ökade amylasnivåer inkludera pankreas kanal obstruktion, alkoholpolitik, påssjuka, njursjukdom, och magsår. Amylasnivåer i akut pankreatit börja stiga 2-12 timmar efter debut av svåra buksmärtor. Nivåer kan vara så hög som sex gånger det normala intervallet. Nivåer topp i 12 till 72 timmar, och är tillbaka till det normala i fyra dagar.

Anledningar till minskat Amylas

lägre än normalt amylasnivåer kan tyda på leverskada eller destruktiva pankreatit samt cystisk fibros. Det finns många fler orsaker till förhöjda nivåer än minskade nivåer

orsakerna till de ökade Lipase

bukspottkörteln är det enda organ i kroppen som utsöndrar lipas;. Därför ökat lipas i blodet visar att en mängd bukspottkörteln villkor. Lipas lagras i pankreas vävnad och frigörs när skador uppstår på bukspottkörteln. Höga halter kan även ange njursvikt, eftersom njurarna utsöndrar lipas. Precis amylas kan många läkemedel ökar lipas nivå.

Vilken är bäst?

amylas och lipas är oftast beställs tillsammans för att diagnostisera pankreatit, med lipas är mer korrekta.

Det är viktigt att komma ihåg att en diagnos inte kan göras på ett lab värde ensam. Fysisk undersökning, sjukdomshistoria, medicinering historia och andra labwork måste höras för en definitiv diagnos.

Previous:nothing Next:Hur läkarna testa om ett barn har tillägga?

Relaterade artiklar


 • hur man väljer ett reningsverk astma luft för djuravfällningar
 • ländryggen skador
 • cell fakta
 • med bältros under graviditeten
 • barnastma information
 • hur får man vägglöss?
 • morgon huvudvärk hos barn
 • hur man tar hand om din glasögon
 • vårdnivåer i hemtjänst
 • klimakteriet och preventivmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com