hypofystumör & graviditet

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-08-29
Hypofystumörer drabbar kvinnor oftare än män, och under graviditet bör extra försiktighet iakttas för att behandla dessa tumörer och deras symtom. Förstå symptom och behandlingsalternativ är det första steget mot ett säkert sätt att behandla din tumör i hypofysen under graviditeten. Dessutom hypofysen förstoras under graviditeten, så symtomen kan kvarstå eller förvärras

Identification

prolaktinom --- den vanligaste typen av tumör i hypofysen --- orsakas av för mycket prolaktin i blodet eller genom tryck av tumören på omgivande vävnad . Hormonet prolaktin är det hormon ansvarar för att producera bröstmjölk i en gravid och ammande kvinnor.

Små, benigna hypofystumörer är vanliga hos allmänheten, enligt National Endokrina och metabola sjukdomar Information Services. Men symtomatisk prolactinomas är relativt ovanligt, och förekommer oftare hos kvinnor. Även orsaker är okända, dessa tumörer i allmänhet inte genetisk.

Effekter

När hypofysen blir för stor, kan symtom som huvudvärk och synstörningar förekommer. Höga nivåer av prolaktin kan påverka fertiliteten och menstruation. Dessutom kan icke-gravida eller förlossning kvinnor producerar bröstmjölk. Kvinnor med hypofystumörer kan uppleva förlust av libido och vaginal torrhet.

Behandling under graviditet

The National Endokrina och metabola sjukdomar Informationstjänster rekommenderar diskutera behandlingsalternativ med din läkare innan du blir gravid. Hon kan begära en MR-undersökning för att bedöma storleken på tumören och en synundersökning för att mäta synfält.

I en normal graviditet kan hypofysen förstorar och prolaktin ökar produktionen, så kvinnor som drabbats av prolaktinom erfarenhet denna tillväxt ännu mer. Mindre än 3 procent av de drabbade gravida kvinnor med hypofystumörer kommer att uppleva symptom på tumörtillväxt, som huvudvärk och dimsyn. Hos gravida kvinnor med stora prolactinomas --- hypofystumörer --- risken för symtomatisk tumörtillväxt är cirka 30 procent.

Mediciner

De mediciner bromokriptin och kabergolin används behandla hypofystumörer. I början av graviditeten är båda medicinerna fortfarande anses vara säker, men har säkerhet under hela graviditeten inte fastställts. Bromokriptin har en längre avseende säkerhet i början av graviditeten, så när man försöker bli gravid, överväga att använda bromokriptin istället för kabergolin.

Överväganden

under hela graviditeten, förvänta sig att se en endokrinolog varannan månad för att bedöma tumörtillväxt. Kontakta din endokrinolog om du utvecklar symptom på tumörtillväxt, som huvudvärk, synförändringar, illamående, kräkningar, ökad törst eller urinering eller extrem letargi. Läkemedel kan behöva återinföras och ytterligare behandling kan krävas ifall symptomen utvecklas och kvarstår under graviditet.

Previous:nothing Next:Seroquel under graviditet

Relaterade artiklar


 • Adipex phentermine biverkningar
 • hur man stoppar influensa och förkylningsvirus omedelbart
 • vad är orsaken till kollagen härdning?
 • hur att få arbete på 37 veckor
 • hur de kan skydda barn från influensa
 • Suboxone biverkningar
 • Hur fungerar den muskulösa systemet att fungera?
 • hur man kan förhindra seniorer från att falla och inte kan få upp
 • steroider för astma hos barn
 • problem med graviditet med HPV
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com