vilka ämnen kan involveras i vätebindningar?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-08-20
Vätebindningar bildas mellan molekyler med starka dipoler. Dipoler är små polerna inom en molekyl. Dipoler skapas när väteatomer bildar en kovalent bindning med starkt elektronegativa atom. Aminosyror, nukleinsyror och molekyler vatten är några ämnen som kan vara inblandade i vätebindningar

Bakgrund

atomer med. höga elektronegativa värden som ofta binder med vätgasen är: kol, kväve, syre och fluor. De elektronegativa atomen har en starkare dra på vätgas är elektron än väteatom. Så elektronegativa atomen har en mer negativ laddning. Väte har då en mer positiv laddning. När polära molekyler interagerar med varandra, deras positiva och negativa ändarna bilda svaga attraktioner med varandra. Dessa interaktioner finns vätebindningar, och är viktiga för strukturen av DNA, konformationer protein och de unika egenskaperna hos vatten.

Nukleinsyror

Nukleinsyror hålla genetisk information. Deoxiribonukleinsyra eller DNA, och ribonukleinsyra, eller RNA, är nukleinsyror. Nukleinsyror består av en baspar enhet med en socker-och fosfat grupp ryggrad. Grunderna är fem kompletterande molekyler. Den baspar i DNA är adenin-tymin och cytosin-guanin. I RNA, ersätter uracil tymin som adenin s kompletterande baspar. DNA är en dubbel del av nukleinsyror. Vätebindningar håll baspar tillsammans och sockret fosfat stamnät skapar den yttre kanten av molekylen. DNA bygger på vätebindningar att behålla sin mycket lindade konformation. DNA är så uppe i varv att om bara en molekyl av DNA sträcktes ut, skulle det är ungefär tre meter.

Proteiner

Proteiner är organiska föreningar som bildas av strängar av aminosyror. Aminosyror är huvudsakligen består av kol, syre, kväve, väte och svavel. Formen på ett protein är direkt kopplad till dess funktion. Vätebindningar är ansvariga för den sekundära proteinstrukturer: helixar alfa och beta veckad plåt. Alpha helixar liknar spiraler och beta veckad plåt ser ut som dragspel. Placeringen av vätebindningar mellan olika aminosyror avgör vilken typ av alfa-helix eller beta veckad plåt bildas.

Vatten

Vatten bildas av kovalenta bindning av en atom syre till två atomer väte. Vatten molekyler interagerar med varandra genom vätebindningar. Den vätebindningar ger vattnet dess karakteristiskt hög kokpunkt. Vätebindningar är också ansvariga för ytspänning-Kraften som möjliggör lätta föremål, som fel, att åka skridskor över vattenytan utan att sjunka. Egenskaperna hos sammanhållning och vidhäftning är också båda beroende av vätebindningar mellan vattenmolekylerna.

Överväganden

vätebindningar kan störas av förändringar i värme, salthalt eller pH. Vätebindningar är viktigt att tjänstesektorn proteinstruktur som innefattar fällbara proteinet. Folding inträffar när vätebindningar bildas mellan funktionella grupperna av proteinmolekyler. Funktionella grupper innehåller ofta elektronegativa atomer som lockar svagt positiv laddning på väteatomen. Miljöförändringar kan orsaka denaturering av proteiner genom att bryta eller flytta den vätebindningar. Denaturering förstör konfiguration och därmed funktionaliteten av proteinet.

Previous:nothing Next:hur man ansöker toriska linser

Relaterade artiklar


 • böna utöva rutiner
 • hur du ger ditt barn Pedialyte, kreativt
 • med bältros under graviditeten
 • hur man får läkaren att lyssna
 • mat som förstorar bröst hos män
 • Kan man bli gravid före eller efter din mens?
 • vad är orsakerna till frekventa kräkningar hos barn?
 • effekterna av mobiltelefoner på ofödda barn
 • Hur system i kroppen tillsammans?
 • medfödda hjärtproblem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com