Hur är andning kontrolleras?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-12-20

Du behöver:.
dig själv och en liten knuff inifrån
.

mekanik Andning

mekanik mänskliga och däggdjur andas skiljer sig från amfibier, reptiler och insekter. Vi andas genom en process som kallas undertryck andas. Det börjar med bröst-membranet --- muskeln som skiljer bukhålan från övre delen av bålen --- entreprenad. Denna minskning drar mellangärdet bort från lungorna, vilket ger lungorna utrymme att expandera. Denna expansion, tillsammans med den tidsinställda utvidgning av luftstrupe, bronkioler, bihålor, orsaker munnen, och alveolerna i lungorna, för oss att andas i. Den exakta omvända händer när vi andas ut. Allt detta styrs av ventrala och dorsala luftvägarna grupper i förlängda märgen i hjärnan.

Medveten kontroll

Det relativa andning kan medvetet ökas för att overoxygenate blodet och likaså medvetet sänkas för att bidra till att lugna ämnesomsättning av det autonoma nervsystemet. Detta är ett stort system av nerver och receptorer elektrokemiska som huvudsakligen bor i ryggmärgen. Nästan som en andra hjärna, kan det autonoma nervsystemet reglera eller ändra funktionen hos många system i kroppen när det gäller den "kamp eller flykt" reflex och även på värdens vilja. När en person medvetet försöker att andas, stimulerar det autonoma nervsystemet beta 2-adrenerga receptorn, som har den verkan att tvinga bronchioles --- de stora luftvägarna direkt leder till lungorna --- att slappna av. Likaså när en person vill släppa ut ett andetag, är det alfa 2-adrenerga receptorer stimuleras, vilket gör att bronchioles drar ihop sig. För att säkerställa att alla muskler är inblandade i andningen arbetar i samförstånd, synkar förlängda märgen i sammandragning och avslappning av alla andra muskler med bronkioler. Detta är vad en person att medvetet styra sin takt med andningen.

Medvetslös Control

Som redan nämnts håller förlängda märgen både människor och djur andas även om de inte tänker på det. Den har även två metoder genom vilka det säkerställs att det är att hålla optimal hastighet av andning vid alla tidpunkter: pH-värde och koldioxidhalt. Mängden koldioxid i blodet ökar vid ansträngning. Likaså sänker mjölksyra, som får musklerna att bränna från träning eller arbete, pH i blodet. En chemoreceptor vilar i dorsal luftvägarna grupp av förlängda märgen som mäter pH-nivåer. Den glossopharyngeal nerv i halspulsådern vener och vagus nerv i aorta venerna koldioxid mäta kol nivåer. Den förlängda märgen ökar eller minskar andelen andas baserat på denna information.

Previous:nothing Next:vad som orsakar ett lågt spermieantal?

Relaterade artiklar


 • dryck vattenrening
 • farorna vid moderns blod är Rh-negativ
 • fakta om abort
 • komplexa partiella anfall hos barn
 • naturliga sätt att stoppa överdriven svettning
 • Medicare receptbelagd medicin förmåner
 • övningar under graviditet för enkel leverans
 • flickor knäproblem
 • hur man överlever den överleva H1N1-viruset (svininfluensan)
 • behandling för låg spermiernas rörlighet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com