effekterna av rökning och alkohol

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-12-09
Rökning och alkohol kan orsaka en mängd negativa psykiska och fysiska effekter. Vissa effekter är gemensamma för båda ämnen är bland annat ökad cancer och hjärtsjukdomar risk, samt missbruk och kroniska organskador

effekterna av tobak på hjärnan

Tobak orsakar fysiologiska förändringar i hjärnan. Enligt DrugAbuse. gov, fäster nikotin ökar nivåerna av dopamin --- signalsubstansen ansvarar för njutning och belöning --- och att hjärnan receptorer i stället av signalsubstansen acetylkolin, som påverkar saker som humör, minne och andra stater för att vara. Nikotin når hjärnan inom åtta sekunder av tobak inandning, vilket gör effekterna intensiv och ögonblicklig.

Rökare drabbas ofta aptit dämpning, viktminskning och känslor av energi och välbefinnande från tobak. Andra psykiska effekter av tobak inkludera rastlöshet, stimulans och agitation som drogen avtar.

Fysiska konsekvenserna av rökning

Trots allvaret i de mentala effekterna av rökning, de fysiska effekterna är ännu farligare. Rökning av tobak kan orsaka lungsjukdom, såsom emfysem, KOL, lungcancer och kronisk bronkit.

Tyvärr påverkar tobaksbruk mer än bara lungorna. Det ökar också risken för hjärt-problem, inklusive hjärtinfarkt och stroke, samt öka blodtryck och orsakar dålig cirkulation genom vasokonstriktion. Förutom lungcancer, rökare löper större risk att utveckla cancer i bukspottkörteln, matstrupe, mun och andra organ. Enligt Cancer. org Tobak är ansvarig för minst 30 procent av alla dödsfall i cancer och har kopplats till 15 olika typer av cancer.

Psykologiska effekter av alkohol

Trots sitt breda användningen och det rättsliga status, är alkohol en drog med potential för missbruk och beroende. Det är en medlem av den dämpande familjen, som även innefattar droger som bensodiazepiner, barbiturater och lugnande mediciner.

mentala effekterna av alkohol är komplexa och kan omfatta olika symtom hos samma person varje gång den intas. Till exempel kan det leda trevlig berusning en gång och dysfori och irritabilitet nästa. De som missbrukar alkohol ofta upplever oprovocerat gråtattacker, humörsvängningar, våldsamma utbrott och andra negativa känslomässiga effekter.

Alkoholens effekter på kroppen

Alkohol kan orsaka kroniska organskador. Dess främsta mål är levern, ett organ som ansvarar för filtrering av olika hormoner och gifter. Alkoholmissbruk kan leda till skrumplever eller ärrbildning i levern, vilket ökar risken för att utveckla levercancer. Kroniskt alkoholmissbruk ökar också risken för bukspottkörtelcancer, bröst, matstrupe och rektal cancer, samt njur-och hjärtsjukdom.

Addiction

Både tobak och alkohol innebär en betydande risk för fysisk och psykiskt beroende. Enligt NYTimes. com Tobak är svårare att sluta än heroin. Dess beroendeframkallande effekter kan till stor del förklaras av nikotin, det stimulerande substans som finns i alla tobaksprodukter.

Alkohol är mindre fysiskt beroendeframkallande än tobak, men fortfarande innebär en betydande risk för tillvänjning. Vad mer kan dras tillbaka från alkohol vara skadligt eller dödligt om det görs på fel sätt. Svåra abstinensbesvär kan omfatta krampanfall, hallucinationer, kramper och död.

Previous:nothing Next:Hur du använder sluta röka verktyg

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på tvillinggraviditet
 • dagliga kosten för en gravid kvinna
 • vad som påverkar hjärtfrekvens
 • hur man kan sluta röka cigarrer
 • information om barns vitaminer
 • struktur av muskelfibrer
 • flickor knäproblem
 • effekten av preventivmedel på en kvinna över 35
 • hantera minnesförlust
 • orsakerna till stickningar och domningar lätt i fot
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com