placenta previa vs abruptio

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-12-02
Placenta previa och placenta abruptio är båda villkoren i samband med graviditet och förlossning. Både placenta previa och placenta abruptio har potential att orsaka allvarliga hälsorisker för både mor och barn, inklusive svår blodförlust. När fångad i tiden, de är behandlingsbara tillstånd om diagnosen korrekt. Placenta previa är ett tillstånd som utvecklas tidigt i graviditeten, och moderkakan abruptio är ett tillstånd som utvecklas i slutet av graviditeten

Du behöver:. .
Blekmedel eller vit vinäger

Skillnader Mellan Placenta Previa och placenta abruptio

Enligt Mayo Clinic, är placenta previa ett tillstånd som uppstår när moderkakan inte sitter tillräckligt högt i livmodern. Det finns tre typer av placenta previa. När en gravid kvinna har total placenta previa, täcker moderkakan hela hennes livmoderhalsen. I partiell placenta previa, täcker moderkakan endast en del av livmoderhalsen. I marginella placenta previa, inte moderkakan inte täcka någon del av livmoderhalsen, men den ligger väldigt nära kanten.

Skillnad placenta previa fall som utvecklas tidigt i graviditeten, inträffar placenta abruptio vanligen under årets sista trimestern. Medline Plus Medical Encyclopedia beskriver moderkakan abruptio ett villkor en gravid kvinna lider när moderkakan börjar att skilja från livmodern förtid. Moderkakan brukar inte åtskilda från livmoderväggen förrän efter en baby levereras från livmodern.

Orsaker till Placenta Previa vs Orsaker till Placenta abruptio

Placenta previa inte orsakas av miljöfaktorer. Typiska orsaker till placenta previa inkluderar uterin ärr, en moderkaka som är större än genomsnittet eller en livmoder som onormalt formas. Moderkakan abruptio kan uppstå av naturliga skäl, t. ex. uterin buk, diabetes eller högt blodtryck. Till skillnad från placenta previa kan moderkakan abruptio orsakas av miljöfaktorer. Moderkaka abruptio kan orsakas av rökning, alkohol eller narkotika under graviditeten.

Symtom på Placenta Previa och placenta abruptio

En stor symptom på både placenta previa och placenta abruptio är blödning. Färgen på blod skjulet på grund av placenta previa och placenta abruptio vanligtvis klarrött. Medan placenta previa är en smärtfri skick, svår smärta i buken och nedre delen av ryggen är ett symptom på moderkakan abruptio.

Hur Placenta Previa och placenta abruptio diagnostiseras

Placenta previa lätt diagnostiseras genom ett ultraljud. Läkare kan berätta position moderkakan använda detta diagnosverktyg. Ett ultraljud kan också användas för att diagnostisera placenta abruptio, men tillståndet är inte alltid detekteras med detta test. Om moderkakan abruptio misstänks, kan en läkare också utföra tester och bäcken testet för att se hur väl moderns blod koagulerar.

Behandling för Placenta Previa vs Behandling för Placenta abruptio

Behandling av placenta previa beror på svårighetsgraden av sjukdomen. Sängläge krävs när en kvinna upplevelser blödning. Allvarliga blödningar kan kräva en kvinna att läggas in på sjukhus och övervakas. En C-sektionen är normalt väljs under en vaginal förlossning hos en kvinna med placenta previa när ett barn full sikt. Om mamman eller barnet befinner sig i stora obehag, kan barnet behöva levereras tidigare än planerat.

Behandling för placenta abruptio oftast måste ske snabbt. Om villkoret inträffar innan barnet är fullt utvecklade kan en mamma ges vätska och blodtransfusioner. Hon kommer då att övervakas tills barnet säkert kan levereras. Ibland moderkakan abruptio kommer att hota livet av en mor och barn, och ett akut kejsarsnitt kan ske så snabbt som möjligt, även om det innebär att barnet kommer att födas för tidigt. Om uterin blödning orsakad av moderkakan abruptio inte kan stoppas, kommer en hysterektomi utföras.

Previous:nothing Next:göra löss ägg rulla ner håret axlar?

Relaterade artiklar


 • naturliga vitaminer för klimakteriet
 • hur man kan undvika att bli sjuk i höst
 • sätt att identifiera och behandla ett barns astma attack
 • hur man lär dina barn att undvika influensa
 • mitten vuxenlivet fysisk utveckling
 • astma med feber hos barn
 • kroppslukt hos små barn
 • salt lampa förmåner
 • vilka ämnen kan involveras i vätebindningar?
 • få din tid & graviditet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com