typer av CT-scanning

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-12-31
En datortomografi skanning eller datortomografi, använder röntgenstrålar för att bilda tredimensionella bilder av kroppsdelar och organ. Datortomografi kan vara så liten som en detaljerad ultraljudsundersökning av hjärtat eller lika stor som en mer generell hela kroppen scan. Datortomografi är ofta ihopkopplade med Positron Emission Tomography inskannade bilder eller PET, för att producera resultat mycket snabbare än med konventionell datortomografi

buken Scans

Abdominal CT-scanning används för att diagnostisera och skärm patienter för problem i det organ i bukhålan. Datortomografi ger en mer detaljerad visuell data än traditionell röntgen av bukens organ. Buken CT-scanning kan diagnostisera problem i bland annat organ, njurar och lever, mjälte, bukspottkörtel, tunntarm och tjocktarm, urinblåsa och gallblåsa.

Hela kroppen datortomografi

Full-body CT-scan kastade en tredimensionell bild av alla ben, system och organ. Full-body skanningar brukar köra från hakan till strax under höfterna, även om det krävs att de kan köra från toppen av huvudet till botten av fötterna. Full-body CT-scan görs oftast som en förebyggande åtgärd för att leta efter tecken på sjukdom.

Brain datortomografi

Brain-specifika CT-scan kan ge högre upplösning tredimensionella bilder av bara hjärnan. Dessa skanningar är vanligen används för att diagnostisera hjärnskador, hjärnskada, tumörer eller cancer och aneurysm. Dessutom kan de användas för att lokalisera hålrum i hjärnan hos personer med diagnosen hydrocefalus. Hjärnscanning kan vara till stor hjälp i förberedelserna för strålterapi och hjälpa läkarna lokalisera en hjärntumör som kräver en biopsi.

Chest datortomografi

En kista som bara datortomografi ger en läkare en tredimensionell bild av brösthålan med mer detalj än som en traditionell röntgen. Bröst CT-scanning visa detaljer i lungorna, revbenen och andra ben, hjärtat och ådrorna bröstet och artärer. Datortomografi kan visa en rad problem, bland annat artär blockeringar, vissa hjärtsjukdomar och vissa cancer cancer.

Datortomografi av specifika organ

Förutom allmänt område skannar och skannar hjärnan, CT-scanning kan göras av särskilt organ av intresse. Lokaliserad hjärta skanningar kan ge visuell information för att diagnostisera sjukdomar hjärta och arteriell blockeringar. Njurar och lever skanningar kan hjälpa till att diagnostisera njur-och leversjukdom. Särskilda lungskintigrafi kan hjälpa till att diagnostisera specifika förhållanden i lungorna.

Previous:nothing Next:amning omvårdnad diagnos

Relaterade artiklar


 • hur man använder lågkonjunkturen för att öka din hälsa
 • placenta previa vs abruptio
 • kan bröstimplantat orsaka cystor?
 • Hur läkarna testa om ett barn har tillägga?
 • vad är orsaken till kollagen härdning?
 • läkemedel som orsakar leverskador
 • define tendinit
 • mjölk utslag i spädbarn
 • kirurgisk behandling av cervikal dysplasi
 • förebyggande mot droger
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com