är hormonbehandling säker i tidig menopaus?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-01-23
Hormonbehandling används för att behandla symtomen vid klimakteriet genom att ersätta de hormoner som kroppen inte längre naturligt producerar. Men en Women's Health Initiative studien upptäcktes allvarliga risker hormonbehandling, medan deras fruar och deras läkare undrar om hormoner som helst i klimakteriet var säkert

Women's Health Initiative

Women's Health Initiative (WHI) ritades av National Institutes of Health till forskning olika strategier för att förebygga hjärtsjukdomar, bröstcancer, kolorektal cancer och osteoporos hos postmenopausala kvinnor. I studien ingick två kliniska prövningar till forskning hormonbehandling, en för östrogen och progesteron och den andra för östrogen enbart. Forskare stoppade studie i 2002, så snart de upptäckte att kvinnor som tar kombinerade hormoner låg på en högre risk för allvarliga sjukdomar. Resultaten publicerades 2003 i Journal of American Association och New England Journal of Medicine visade att hormonbehandling med östrogen och gestagen ökade risken för bröstcancer, äggstockscancer, stroke och blodproppar. Det fanns vissa fördelar --- det förbättrade bentätheten och minskade risken för kolorektal-och endometriecancer cancer --- men riskerna större än nyttan.

Tre års uppföljning

Kvinnorna i WHI hormon prövningar fortsatte att delta i uppföljande studier och tre år senare upptäcktes det att efter hormonerna stoppades, alla de ökade risker försvunnit. Tyvärr försvann alla fördelar också.

Tidig menopaus

Forskare fortsatte att samla in och analysera information från kvinnor, och i april 2007 en rapport som publicerades i Journal of American Medical Association konstaterade att kvinnor som börjar hormonbehandling within10 år av klimakteriet kan ha mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar än kvinnor som tog hormoner längre från uppkomsten av klimakteriet. De upprepade att hormonbehandling minskar inte risken för hjärtsjukdom. Kan dock en ökad risk varierar beroende på ålder eller år sedan menopaus

enbart östrogen

Resultaten var lite annorlunda för kvinnor som tar endast östrogen. Östrogen ökade inte risken för bröstcancer och det hade ingen effekt --- bra eller dåliga --- på hjärtsjukdom eller kolorektal cancer. Som kombinerad terapi, minskad östrogen risken för benskörhet och ökade också risken för stroke. Östrogen ges utan progestin kan öka risken för livmodercancer, så denna terapi är säkrast för kvinnor som haft en hysterektomi.

säkert eller inte?

Att besluta om hormonbehandling är säkert i tidig menopaus är verkligen ett beslut skall kunna göras mellan dig och din läkare. Sannolikheten för en kvinna att utveckla svåra biverkningar är liten. Till exempel av 10. 000 deltagare i WHI, hade kvinnor som tar kombinerade hormoner ytterligare sju fall av hjärtsjukdomar, åtta fler fall av bröstcancer och stroke och 18 fler fall av blodproppar. Det finns andra riskfaktorer som måste beaktas. Om du eller någon i din familj har en historia av bröstcancer, hjärtsjukdom eller blodpropp, ska du inte ta hormoner. Preliminär forskning indikerar att vissa hormonbehandling i tidig menopaus kan lindra värmevallningar och vara säkra, men inte för alla.

Den slutsats enligt uppgift från NIH var, "Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA (US Food and Drug Administration) rekommenderar att hormonbehandling aldrig användas för att förebygga hjärtsjukdom, och när hormonbehandling används för klimakteriebesvär, det bör endast vidtas på den minsta dosen och för kortast möjliga tid. "

Previous:nothing Next:kolon rengöra & graviditet

Relaterade artiklar


 • hur man ska behandla femte sjukdom (slog kind)
 • tå nagelförändringar
 • övningar görs hemma
 • diabetes hos barn
 • levern och gallblåsan rensning
 • alternativ till total knäledsplastik
 • Vilka funktioner av den mänskliga matsmältningsorgan?
 • hur man kan förhindra seniorer från att falla och inte kan få upp
 • oral munsårsbehandling
 • biverkningar av Depo-estradiol
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com