barns skelettsjukdomar

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-01-27
Bones ger struktur för rörlighet, skydda inre organ, producera blod och lagra mineraler för kroppen. De växer och stärka --- en del även smälter samman --- från barndom till puberteten. Vissa skelettsjukdomar hos barn kan hindra normal bentillväxt eller förhindra olika funktioner i benen. För sjukdomar med inget känt botemedel, är noggrann förvaltning som krävs, andra kanske effektivt möta medicinska ingrepp

Ewings sarkom

Ewing sarkom är en sällsynt cancer som endast står för 2 till 3 procent av barncancer, enligt Children's Hospital Boston (CHB), och främst drabbar unga personer 10 till 20. Den utvecklas vanligtvis på smalbenet (tibia) eller låret (femur) ben eller i överarmen (humerus) ben. Symtom, enligt CHB, smärta, svullnad och /eller rodnad, feber, viktminskning, minskad aptit och trötthet. Behandlingar kan innefatta cytostatika, strålning och stamcellstransplantation, samt operation för att avlägsna en del av benet och samtidigt spara lem eller i svåra eller komplicerade fall amputation av den drabbade extremiteten.

Langerhans Cell Histiocytoser (LCH)

Enligt CHB, Langerhans cell histiocytos, en sällsynt sjukdom, drabbar främst barn under 10 års ålder, hos spädbarn, kan den vara dödlig. Langerhans cell histiocytos orsakar för många av en specifik vita blodkroppar samlas på ben och andra delar av kroppen och orsaka myriad komplikationer såsom svaghet, oförmåga att gå upp i vikt, problem med synen, feber, lösa eller förlorade tänder, och flera öroninflammationer. Behandlingar beror på svårighetsgraden av sjukdomen och dess symptom och kan omfatta steroider och hormoner, operation för att avlägsna LCH celler, strålning och även kemoterapi.

Osteogenesis Imperfecta (OI)

Även känd som spröd skelettsjukdom, osteogenesis imperfecta, en genetisk sjukdom ben, resulterar i kollagen att inte bidra till att stärka och skydda ben, enligt National Institute of Arthritis och Muskuloskeletala systemet och Skin Disease (NIAMS). Det finns åtta typer av OI, allt från lätta till allvarliga. Symtom, enligt NIAMS, inkludera missbildade ben, ofta frakturer, lösa leder, muskelsvaghet, en blå, lila eller grå nyans till ögonvitor, krökt ryggrad, och andningsproblem. Eftersom det inte finns något botemedel för OI, måste föräldrar hjälpa sina barn hantera livslångt tillstånd med vägledning av en specialist.

Osteosarcoma

KidsHealth. com anges att osteosarkom är den sjätte vanligaste cancerformen bland barn . Vanligare hos unga pojkar, särskilt de som är längre än genomsnittet, det sker oftast i benen runt knät --- men det kan bildas i andra ben i kroppen --- och symtom är smärta så bra som möjligt svullnad eller en klump i det drabbade området. Vissa barn kommer inte att ha några symtom förrän de bryter ett ben som har försvagats av cancer. Enligt KidsHealth. com omfattar behandling oftast cytostatika samt operation för att avlägsna de drabbade benet och samtidigt spara lem eller i svåra fall, amputation.

Rakit

I barn, en allvarlig och långvarig brist på vitamin D kan leda till rakitis. Mayo Clinic förklarar otillräckliga mängder av vitaminet förhindrar ben från att absorbera nödvändiga mängder kalcium och fosfor, vilket gör att benen försvagas. Enkelt återvänder vitamin D till ett barns system kommer att lindra rakitis om en diet brist var orsaken. Mayo Clinic anges att rakitis också kan vara ärftlig eller som orsakas av celiaki eller tubulär acidos, i dessa fall kan annan behandling vara nödvändig

Varning

Om ett barn uppvisar symtom på svår eller långvarig smärta i. hans ben eller leder eller lider av någon symtom som beskrivs i punkterna ovan, bör föräldrar efterfrågar alltid medicinsk vägledning för en korrekt diagnos.

Previous:nothing Next:Vid vilken ålder kan ett barn använda en kudde?

Relaterade artiklar


 • rektal blödning orsakar
 • hemlagad get bröstmjölksersättning baby
 • Syftet med prostata
 • alternativ till total knäledsplastik
 • hur man kan bli av pesky tonsill stenar
 • barn knäproblem
 • kemo-menopaus
 • klimakteriet och män
 • kan jag bli gravid om jag hade mitt rör bränt?
 • polyper efter klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com