vad minskar och ökar hjärtfrekvensen?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-01-14

Vad är normalt?

Din vilopuls är din normala puls, och det beror på din ålder och aktivitetsnivå. För de flesta vuxna är det idealiska vilopuls 60 till 100 slag per minut, beroende på Mayo Clinic. Ju lägre din vilopuls är, desto friskare ditt hjärta är kanske så professionella idrottsmän har vilopuls på mellan 40 och 60 slag per minut.

National Institutes of Health listar följande friska zoner för vilopuls priser: Nyfödda: 100-160 slag per minut, barn 1 till 10 år: 70-120 slag per minut, som 10 år och äldre: 60 till 100 slag per minut, och välutbildade idrottare: 40-60 slag per minut

Vad kan öka hjärtfrekvens

Det finns ett antal tillfälliga saker som ökar hjärtfrekvensen. Starka känslor som rädsla, ångest, skam eller ilska kan öka hjärtfrekvensen lika lätt som dricker för mycket koffein eller stimulantia, äta för mycket socker eller ens tränar.

Men om din vilopuls ligger över den friska zonen som anges ovan, kan du ha ett tillstånd som kallas takykardi, som bokstavligen betyder ditt hjärta slår snabbare än det borde vid sin vila takt. Detta villkor är orsakad av en rubbning i hjärtat vävnader, men enligt Mayo Clinic det kan behandlas och kontrolleras.

En annan möjlig anledning till ökad hjärtfrekvens kan hypertoni eller högt blodtryck. Den utvecklas vanligen hos vuxna och kan antingen utvecklas under årens lopp eller bero på en underliggande sjukdom. Hypertoni är lätt att känna igen och behandla om det upptäcks tidigt, men om den lämnas obehandlad kan den orsaka en hjärtattack. Bortsett från att söka läkarvård, ändra din kost, minskar stress och tränar mer är alla utmärkta sätt att bidra till att kontrollera din puls.

Vad minskar pulsen?

Vissa tillfälliga yttre faktorer som minskar hjärtfrekvensen inkludera läkemedel som lugnande medel .

Det finns tillstånd som kan orsaka minskad hjärtfrekvens såsom bradykardi, vilket händer Av liknande skäl som takykardi, eller hypotension, eller lågt blodtryck. Du kan behandla och kontrollera detta tillstånd lika lätt som de som visas ovan genom att söka medicinsk hjälp och förändra din kost och livsstil för att inkludera hälsosamma val av mat och mer motion.

Previous:nothing Next:vad är det jobb i urinblåsan?

Relaterade artiklar


 • medfödda hjärtproblem
 • sätt att testa vatten för renlighet
 • urinblåsan fakta
 • tar unisom under graviditeten
 • de behandlingsmetoder för receptbelagda läkemedel missbruk
 • Kall laser information
 • struktur av muskelfibrer
 • långsiktiga biverkningar av epidural efter förlossningen
 • dieter för urinsyra stenar syra njure
 • information om barns vitaminer
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com