Vad orsakar värkande upp & ner benen?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-02-22

Symtom

värkande ben är ett vanligt symptom i samband med en rad olika sjukdomstillstånd. . Även äldre personer klagar på värk i benen oftare kan individer i alla åldrar påverkas. Faktorer att ta hänsyn till när man försöker hitta orsaken till en värkande känsla upp och ner i benen ingår om du har drabbats av en nyligen skada på benen, om värkande förekommer i båda eller bara ett ben eller om promenader tar på obehag. Ytterligare symtom kan vara svullnad, ryggvärk och om smärtan är intensiv nog för att störa sömnen.

Orsaker

Det är viktigt att veta vad som kan orsaka värk i benen, eftersom vissa medicinska tillstånd är allvarligare än andra . Muskelkramper inträffar ofta, vanligtvis efter en skada eller överansträngning på grund av en tröttsam fysisk aktivitet. Människor som har åderbråck kan ha svullna ben som värker efter att ha på fötterna i flera timmar. Restless legs syndrom kan orsaka en brännande känsla i benen på natten. Ischias orsakas av ett diskbråck kan orsaka en skarp, huggande smärta ner på baksidan av benet. Många gånger ischias kan också orsaka domningar eller en pirrande känsla i underbenet eller foten. Personer med perifer artärsjukdom (PAD) kan uppleva smärta med att gå på grund av dålig blodcirkulation i benen. Ett annat tecken är att benet kan känna dig trött. Smärta i samband med vaskulär sjukdom vanligen går bort med vila, men om den består, kan det vara nödvändigt att söka läkare som blodflödet i en artär i benet skulle kunna blockeras. Blockering inträffar vanligen i vaden region i benet. Djup ventrombos är ett allvarligt tillstånd som kan vara livshotande om en blodpropp lossnar och reser till lungorna. Benet kan vara svullna och kännas varm vid beröring.

Förebyggande

Vissa levnadsvanor är relaterade till dålig cirkulation ben som kan leda till värk i benen. Sitter för lång tid, brist på motion, övervikt och rökning kan alla bidra till värkande ben. Sjukdomstillstånd i samband med värkande ben är diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol och graviditet. Diuretika förskrivs ofta för diabetiker kan bryter halterna av mineraler som kalium i blodet som kan orsaka kramp i benen. Förlust av kalium är ofta en bieffekt av medicinering. Nervskada, vilket är en vanlig komplikation hos diabetiker, kan orsaka problem med benen också. Statiner, som används läkemedel för att sänka kolesterol, kan också orsaka muskelskada, vilket resulterar i ben genom att hämma produktionen av coenzym Q10. Medan det finns inget definitivt svar på varför benen får värk under graviditeten, dricka mycket vätska, stretching och inte stående under lång tid under dagen kan hjälpa till att lindra obehag.

Previous:nothing Next:livscykel människoben

Relaterade artiklar


 • Suboxone biverkningar
 • Vad händer när du förlorar din slempropp?
 • biverkningar av Caverject
 • hur får man vägglöss?
 • rensar upp dålig akne
 • typer av problem en synskadad barn skulle ha
 • att upprätthålla en säker badrum
 • lever med en rökare
 • basala termometer vs kropp termometer
 • fluclomix 250mg biverkningar hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com