medicin för smärtlindring

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-02-04
Det finns flera alternativ när det gäller smärtlindring. Läkemedel för att lindra mild till måttlig smärta är tillgängliga över disk på apotek och även livsmedelsbutiker, medan starkare befrielse som endast kan erhållas med ett recept. Den typ av medicin en läkare kommer att ordinera beror på källan till smärtan samt din sjukdomshistoria. Oavsett vilken medicin du väljer att lindra smärta, bör du läsa om märkning noggrant för att vara medveten om biverkningar och tillhörande varningar.

Du behöver:.
vatten eller annan vätska drickbart

Over-the-counter mediciner

Over-the-counter (OTC) smärtstillande omfatta paracetamol, acetylsalicylsyra, Ibuprofin och topikala kortikosteroider. Alla dessa kan köpas under ett varumärke eller dess generiska namn.

Med undantag av topikala kortikosteroider, alla dessa är effektiva på att lindra smärta på grund av muskelvärk och /eller stelhet. Acetylsalicylsyra och mediciner som innehåller Ibuprofin anses icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) och som sådan kan också minska muskel-eller ledinflammation som orsakar smärta.

Medan NSAID verkar genom att minska hormonliknande ämnen som kallas prostaglandiner som orsakar smärta, till paracetamol verkar genom inriktning på hjärnans förmåga ta emot meddelanden som visar smärta.

Aktuell kortikosteroider säljs i form av krämer, lotion eller spray. De appliceras på huden nära det område där du upplever ömma muskler och /eller ledvärk.

Opioider Opioider används för extremt stark smärta som förväntas bli kortvarig. De finns bara med recept från läkare och är ofta skrivs efter en operation. Allmänt känd opiods inkluderar morfin, kodein och oxykodon. Vanliga biverkningar av opioider inkluderar dåsighet, klåda, illamående och förstoppning. När någon använder opioider för lång tid, är beroendet mycket troligt.

Kortikosteroider

I likhet med opiater, är nontopical kortikosteroider föreskrivs för smärta som förväntas bli kortvarig. Läkare ordinera dem i tablettform eller injektion form för att lindra svullnad, rodnad, klåda och även allergiska reaktioner som kan leda till smärta, i synnerhet när det handlar om patienter som har allergier, astma eller artrit. Exempel på kända kortikosteroider är prednison och prednisolon. Biverkningar är viktökning, magen och huvudvärk, skift humör, sömnsvårigheter och ett försvagat immunförsvar.

Previous:nothing Next:alkohol, tobak och andra förebyggande

Relaterade artiklar


 • testikeln smärta och orsaken till testikeln smärta
 • orsakerna till en ögonfärg förändring
 • Suboxone biverkningar
 • Vad gör muskulära systemet?
 • svullen fotproblem
 • hur man ska behandla ryggsmärta utan att bli lurad
 • Vilka är riskerna med att ta preventivmedel när man är gravid?
 • smärta i fotsulor
 • biverkningar av Caverject
 • skulle klimakteriet orsaka högt blodtryck?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com